L’últim pont festiu m’ha servit per a passar uns dies fora i desconnectar, però també per a fer una reflexió que m’he emportat a casa per a aplicar a Almassora. Aquells llocs que tenen patrimoni històric i natural i saben cuidar-lo tenen també la possibilitat de crear llocs de treball i oportunitats.

A Almassora hem comprovat fa pocs dies l’interés que suscita un espai freqüentment oblidat com el jaciment del Torrelló del Boverot. Vora 250 persones van visitar en un sol cap de setmana les restes del poblat íber després de les últimes excavacions. La resposta de veïns i visitants a les jornades de portes obertes impulsades per Amaya Gómez, regidora de Patrimoni, va ser molt positiva i ens va demostrar, una vegada més, que la cultura i la història interessen al públic i són un instrument turístic.

Aquest interés es pot traduir en un recurs turístic que servisca per a atraure visitants i crear feina de manera directa i indirecta. I per a aconseguir-ho calen inversions. S’ha de mantenir, fer accessible i donar a conéixer el que hem heretat dels nostres avantpassats però, sobretot, cal estimar-ho perquè altres aprenguen a estimar-ho també.

Per desgràcia, el Torrelló ha estat fora del camp de visió de l’Ajuntament durant vora dues dècades. L’excusa de la crisi no val, perquè en els anys de vaques grosses ningú se’n recordava d’aquell racó.

En 2016, aquest equip de govern va haver de fer una intervenció de consolidació per evitar que l’erosió continuara afectant les restes. Enguany, 16 anys després de l’última excavació, hem représ les prospeccions i ampliat la part visitable del jaciment. La voluntat del consistori és obrir al públic l’antic poblat de manera regular i integrar-lo en l’oferta d’activitats del municipi. Com també ho és aprofitar els recursos que ofereix un indret singular com Santa Quitèria per atraure visitants.

Els nostres recursos naturals, històrics i culturals sempre han estat presents, fins i tot quan no entraven en els plans faraònics d’aquells que ens governaven. Amb la lliçó apresa, és moment de cuidar el nostre patrimoni i mostrar-lo al món perquè tothom conega la nova cara d’Almassora.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora