Els tambors i bombos de l’Alcora s’escolten més lluny i amb més força que mai. La setmana passada rebíem la notícia que portàvem temps esperant. El dijous passat, el somni es va fer realitat: la Rompida de l’Hora, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Un reconeixement molt merescut que comparteix amb les tamborrades d’altres 16 localitats, a les quals també vull felicitar per esta distinció.

La rellevància de la Rompida de la Hora ve avalada per destacats reconeixements. Precisament, recorde que una de les primeres gestions que vam dur a terme al capdavant de l’alcaldia va ser activar tota la tramitació necessària per tal d’obtenir la seua declaració com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana, una tramitació que es va dur a terme amb molta diligència, d’esta manera, la Rompida va poder celebrar el seu 25è aniversari, l’any 2016, amb esta distinció. A més, des de 2012 compta també amb el títol de Bé d’Interès Cultural. Ara, se suma el reconeixement de la Unesco, que suposa un pas endavant molt important.

Però, per damunt de tot, la rellevància de la Rompida de la Hora ve avalada pel suport i el reconeixement de la gent. Des dels seus inicis, en 1991, este esdeveniment ha anat creixent més i més, any rere any, de forma excepcional, fins convertir-se en un dels actes més destacats, de major repercussió i un dels que més gent atrau.

Cada Divendres Sant, amb la plaça Espanya com a epicentre, l’Alcora vibra i fa vibrar a milers de persones al ritme que marca el tambor i el bombo, creant un ambient sonor fascinant i carregat d’emoció.

Per tot el que han aconseguit, per demostrar que, amb treball i constància, allò que sembla impossible es pot fer possible, és necessari felicitar a la Hermandad del Santíssim Crist del Calvari, impulsora i organitzadora de la Rompida. I també cal ressaltar la implicació i col·laboració de l’Associació Cultural l’Alcora Tambor, les confraries locals i tot el món del tambor i el bombo, en general. I amb tots ells i elles, l’alè de tot un poble. Un poble que s’enorgulleix del seu patrimoni i les seues manifestacions culturals.

*Primer tinent d’alcalde de l’Alcora