A la carretera d’Onda, a l’entrada a Vila-real des del triangle del taulellet, i al camí de Miralcamp, just davant de la Ciutat Esportiva del Villarreal, de l’institut, la nova CEM, el Centre de Congressos o el CTE, trobem dos cartells. Dos cartells que són la imatge més clara del que va suposar la gestió del Partit Popular en la materialització d’una infraestructura -en aquest punt l’opinió és unànime- clau per al futur del sector ceràmic, el desenvolupament industrial, el progrés econòmic de la província i també per a la millora de la qualitat de vida a la nostra ciutat. Aquesta infraestructura és la ronda Sud-oest, un eix de circumval•lació que connectarà els dos pols industrials de la CV-20 i la N-340 d’una manera segura, eficient i sostenible, evitant el pas de camions per la ciutat, les molèsties, la inseguretat i els sorolls.

A pesar de la seua importància cabdal, durant els 16 anys de governs del Partit Popular a la Generalitat, la ronda només va ser això: un cartell, una promesa, fum. En poc més d’una cinquena part d’aquest temps, en els tres anys i escaigs que governa el Consell del Botànic al País Valencià, hem passat dels cartells a les realitat. De les promeses, als fets.

Aquesta mateixa setmana, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha signat la licitació d’un projecte del que portem parlant a Vila-real i a la província més de 20 anys. Un projecte que no només ens ha costat molt de temps, esforços i maldecaps; també molts diners, amb els 4,5 milions d’euros que vam haver de pagar per les expropiacions dels terrenys. Expropiacions, per cert, que el PP de Vila-real no va pagar als propietaris, com tantes altres coses, i que vam haver d’assumir aquest equip de govern l’any 2011.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va venir a Vila-real a comprometre’s amb els vila-realencs a fer realitat la ronda. Aquesta setmana, la consellera torna a visitar la ciutat per anunciar-nos que el compromís s’ha materialitzat. I no només això: la ronda Sud-oest de Vila-real, amb 9,5 milions d’euros de pressupost, es converteix en la principal inversió de la Generalitat a la nostra província i pràcticament a la Comunitat.

El moviment, diu el refrany, es demostra caminant. I no hi ha millor demostració del compromís de la Generalitat amb la nostra ciutat que fer realitat, per fi, la ronda Sud-oest. Queden encara mesos de tràmits, exposició pública del projecte, adjudicació, inici dels treballs... Però del que no queda ja cap tipus de dubte és que la ronda Sud-oest ja no només és un cartell a l’entrada a Vila-real. La ronda es farà, amb altes capacitats per al trànsit pesat i condicionada també per al passeig i l’ús de la bicicleta; millorarà la connectivitat del triangle del taulellet, afavorirà la potencialitat industrial de la nostra terra i millorarà la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Un abans i un després per a Vila-real.

*Alcalde de Vila-real