Arriba el setembre i, amb ell, tornem a les rutines diàries, fem els nostres bons propòsits i dissenyem com volem encarar el nou curs. A Vila-real, aquesta costera de setembre l’encarem amb més optimisme gràcies a les nostres festes patronals, que demà mateixa comencen. I enguany, a més, iniciem el curs polític amb una magnífica notícia que hem conegut a finals d’agost: la licitació del nou projecte de la ronda Sud-oest per part del Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.

Una gran notícia per a la ciutat, per a la comarca, per als nostres empresaris, les indústries i els veïns de Vila-real, que per fi veiem com comença a materialitzar-se un projecte clau per al nostre desenvolupament econòmic. Han passat 13 anys desde que aquesta infraestructura va aparéixer per primera vegada en uns pressupostos autonòmics. 13 anys i un rosari de despropòsits i menyspreu a la nostra ciutat per part del Govern autonòmic del PP. Per això, vull agrair la diligència de la consellera María José Salvador per complir amb la nostra ciutat en el seu primer exercici pressupostari. De la seua antecessora, Isabel Bonig, estem esperant resposta. Això fa encara més lamentable l’actitud del portaveu i president del PP local, Héctor Folgado, que s’atreveix a criticar retards en la construcció de la ronda, després d’una dècada d’enganyar als vila-realencs prometent una infraestructura que no va arribar mai i fins i tot espoliant sense pagar un euro les terres de més de 200 famílies. Deu passar-li a Folgado el mateix que a l’escriptor escocès Robert Louis Stevenson, ja saben, l’autor de L’estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde, quan va dir: “La meua memòria és magnífica per a oblidar”. Afortunadament, estem nosaltres i la immensa majoria de vila-realencs, que sí tenen memòria, per a recordar-li que ell mateixa va ser, gràcies als vots dels vila-realencs, diputat provincial quatre anys, responsable de la cartera d’Infraestructures, sense moure un dit per fer-la.

Li recordarem també que va ser el PP qui va estar 13 anys prometent aquest vial sense fer-lo; qui va permetre que fóra l’Ajuntament qui es fera càrrec d’unes expropiacions que, en els altres municipis, assumeix la Generalitat; que és el PP de Folgado el que va agafar les terres de 200 famílies sense pagar-les. I va ser l’actual equip de govern qui, només arribar a l’Ajuntament al 2011, va posar fi a aquesta injustícia pagant 4,5 milions a les famílies. Ha estat aquest equip de govern qui ha aconseguit que el Consell reprenga el projecte i és l’actual Generalitat la que ha complit en el primer any de presidència de Ximo Puig. Amb aquest president i aquest Consell, Vila-real sí avança. H

*Alcalde de Vila-real