El gran autor valencià Ausiàs March, al seu conegut poema Veles e vents, manifestava el desig d’un futur venturós per a un vaixell que començava el seu viatge per la mar. Fa pocs dies, el 9 d’octubre, vam celebrar també a Borriana que els valencians i les valencianes i, consegüentment, els borrianencs i les borrianenques, estàvem de festa gran.

Amb la celebració de la data en què el rei Jaume I va entrar a la ciutat de València, l’any 1238, vam recordar que en aquells moments, al segle XIII, s’encetava un camí que configuraria l’inici del nostre poble com a poble. La commemoració d’una data tan significativa representa la unió que, també en l’època actual, és una realitat indubtable, perquè no podem oblidar els nostres orígens, però hem de pensar sempre en tot allò que està per arribar.

I la millor manera de poder sentir-nos partíceps del nostre futur és viure amb la seguretat que, des de totes les institucions, i sempre amb la finalitat de conviure en un marc on tota la ciutadania reba una efectiva igualtat de tracte, som, efectivament, iguals en tots els aspectes. I és fonamental que aconseguim ser iguals en tot: davant la llei però també en els serveis, en les prestacions i en el finançament.

I per això és una satisfacció poder concretar amb xifres tot el que s’ha fet des de la Generalitat valenciana, presidida pel socialista Ximo Puig, des de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, encapçalada per Maria José Salvador, i més concretament des de la Direcció General d’Obres Públiques, al front de la qual es troba Carlos Domingo.

En la darrera reunió amb els màxims responsables de la Conselleria el passat dia 5 d’octubre, es va posar de manifest que de l’època de les promeses incomplides i dels deutes inassumibles d’etapes de governs anteriors, hem passat a realitats sòlides. La Direcció Generals d’Obres Públiques porta invertides en aquesta legislatura en actuacions a Borriana més de dos milions d’euros, la meitat, concretament 1.025.755 euros, en millores realitzades al Port, amb obres de construcció per a embarcacions de tresmall, les reparacions al moll de la Llotja o dragat, i en el carril ciclopeatonal de l’avinguda Jaime Chicharro. La resta s’ha destinat a carrils per a bicicletes de Borriana a Vila-real o les Alqueries o per a adequació de la CV18.

Sabem que la situació continua sent complicada i que la Conselleria, com l’Ajuntament de Borriana, ha de fer front a deutes molt importants de gestions anteriors, però, i a pesar de les dificultats que ens envolten, ens comprometem a continuar treballant de la mà per arribar, com desitjava Ausiàs March al seu poema, a bon port.

*Alcaldessa de Borriana