No parlaré de Catalunya. És el tema i seguirà sent-ho, almenys, fins a mitjans d’octubre, però Catalunya és només la punta de l’iceberg d’un problema més profund. Així que no parlem de Catalunya, parlem de la Constitució.

Després de 40 anys de la transició democràtica (quasi) tota la ciutadania coincidim en el fet que cal revisar els textos existents, entre els quals la intocable Constitució. El text existent ha sigut útil tal com està quasi quatre dècades, però ja és hora que el revisem. I encara més, ja comença a ser el moment que el revisem fora dels despatxos on es va redactar. La població, les persones que l’hem d’acatar i complir, necessitem poder participar de les modificacions de la sacrosanta Constitució. Del paper que ordena l’estat on vivim. A més a més, hauríem de poder iniciar processos populars de reforma, ja que els textos legals no només pertanyen als partits polítics, han de pertànyer també a la ciutadania.

ISLÀNDIA va fer un procés constituent participatiu en el qual el pes de la redacció constitucional requeia sobre la població. Un fòrum ciutadà d’unes 1000 persones elegides del registre civil que, de manera aleatòria, on arreplegar i debatre sobre les idees que hauria de contemplar la nova Constitució. Una assemblea constitucional amb persones electes de forma independent i individual directament per i per a la ciutadania. Implicació absoluta de les institucions per garantir el funcionament i la transparència així com el referèndum com a cirereta del pastís.

És a dir, un procés ben diferent al del nostre Estat, on les sacrosantes lleis es canvien amb majories qualificades als parlaments, als despatxos dels partits polítics a porta tancada i, molt de tant en tant, en referèndums. El que necessitem és un procés constitucional com el d’Islàndia que irradie valentia i participació popular. En això consisteix una verdadera democràcia participativa, en tindre espais de participació més enllà de pertànyer a una formació política. I en això hauria de consistir també la nostra pròpia revisió democràtica.

*Diputada al Congrés de Compromís per Castelló