Més d’una vegada els he parlat des d’aquesta finestra que m’ofereix Mediterráneo de la importància que per a l’equip de govern de Vila-real té la defensa i promoció dels trets i símbols que conformen la nostra identitat com a poble. Entre ells, la preservació del patrimoni i, en particular, quan parlem d’un immoble del valor històric, cultural i emocional de l’Hostal del Rei; únic edifici de Vila-real amb protecció de monument nacional, que ha estat testimoni de l’esdevenir de la nostra ciutat des dels anys de la fundació.

Aquesta setmana, ho han pogut llegir en aquest diari, s’ha fet públic que hem aconseguit parar una operació que hauria suposat la venda de l’Hostal del Rei per segona vegada i per pràcticament el doble del seu cost fa només any i mig. Dic per segona vegada perquè l’edifici, epicentre de la vila medieval, va ser venut al millor postor en juliol de 2017: a pesar de l’oposició frontal de l’Ajuntament, de tots els requeriments i advertències que estaven incomplint la llei, Bankia --nacionalitzada i rescatada amb 46.000 milions de tots els espanyols, també dels vila-realencs-- es va vendre l’Hostal del Rei per 605.052 euros. En desembre de 2018, any i mig després, el comprador el va revendre per 1.130.000 euros. Afortunadament, aquesta vegada sí que ens van donar a l’Ajuntament el dret d’adquisició preferent que ens atorga la llei i que van obviar en la primera ocasió. Aquesta circumstància ens ha permés evitar que la venda, que ja comptava fins i tot amb un contracte d’arres, s’acabara consumant. El comprador ha reculat, en tenir coneixement del litigi que l’Ajuntament manté per revertir la venda original i que l’Hostal del Rei torne a ser propietat de Bankia, que és el mateix que dir de tots els espanyols. Així, hem aconseguit salvar l’Hostal del Rei d’aquesta segona venda.

No anem a permetre que facen negoci amb l’Hostal del Rei. Per això, en gener de 2018, vam interposar una demanda judicial que segueix en marxa i a la qual, per suposat, ja hem incorporat tota la documentació relativa a la venda frustrada. Poc sentit tenen les argumentacions que justifiquen la duplicació del preu en millores o lloguers: cap negoci multiplica per dos el seu valor en poc més d’un any.

Des del principi, tota aquesta operació ha fet massa olor. Tanmateix, en lloc de posar-se del costat dels interessos generals de la ciutat, una vegada més, hem hagut de veure com l’oposició de PP i Ciutadans s’ha convertit en la defensa dels interessos d’un particular; el mateix que ara pretén revendre l’històric immoble pel doble. Per això, davant alguna declaració que hem llegit, només puc dir que el govern local no adquirim propietats per a fer negoci sinó per al bé general, mentre altres fan negoci amb les coses de tots.

Poden estar segurs que, en qualsevol intent de fer negoci i especular amb el patrimoni de tots, ens trobaran sempre enfront. No hem deixat de treballar, i ho continuarem fent, per a salvar l’Hostal del Rei i que siga definitivament de tots. Vila-real, primer.

*Alcalde de Vila-real