El passat dimarts, 7 d’abril, va ser el Dia Mundial de la Salut. Des d’aquestes línies, primer que res volguera reivindicar i destacar la gran feina que fa tot el personal sanitari que es troba en cadascun dels hospitals, residències i centres de salut dels nostres pobles, treballant per a frenar la pandèmia i atenent-nos a tots els veïns i veïnes. Valga primer que res el reconeixement a esta gran tasca que dia a dia realitzen.

En aquest article vull posar en relleu la importància, que té la sanitat, que ha de ser universal, pública i gratuïta, que dia a dia a través dels seus professionals, ens atén a tots i totes, sense mirar d’on venim o quin nivell econòmic tenim. Una sanitat que no discrimina i que ens atén, calga el que calga. Una sanitat que cada vegada que fa falta està present, i que es creix en situacions d’emergència, com les actuals, on es demostra la fortalesa del sistema de sanitat pública, com el que tenin nosaltres, que sempre respon.

Em contava un amic l’altre dia que als Estats Units d’Amèrica, on la sanitat és privada, el tractament pel covid-19 val uns 32.000 euros, que paga la persona afectada o l’assegurança, si la té. S’imagineu que ací cada persona que està hospitalitzada per aquest virus en l’actualitat haguera de pagar aquests diners? Es podria atendre a tots i totes? Evidentment, quedaria moltíssima gent desprotegida, com no, que no podria pagar el seu tractament, que com es lògic sí rep en un sistema sanitari com el nostre, universal, públic i gratuït. Són molts els exemples que podem posar, però crec que en aquest hi ha suficient per a poder assenyalar que cal invertir, que cal apostar per la sanitat de tots i totes, i ara ho podem vore més que mai.

LES ÚLTIMES LÍNIES volguera que foren per a recordar a un gran defensor de la sanitat universal, el que fora ministre socialista Ernest Lluch. Ell va impulsar en 1986 la Llei General de la Sanitat, sentant les bases d’un model de sanitat universal, pública, gratuïta i de qualitat, un model que cal conservar front als que volen desfer-lo. La sanitat ha de ser universal, pública i gratuïta, ben dotada i amb els professionals necessaris.

*Alcaldessa d’Almenara i secretària d’organització del PSPV de la província de Castelló