Les últimes setmanes, a la nostra ciutat, han estat difícils per a tots els sectors econòmics que s’han vist avocats a una paralització forçosa i que, a hores d’ara, a poc a poc, van recuperant la normalitat de manera pausada.

L’Ajuntament de Vinaròs, no va ser menys, ja que moltes de les obres públiques que s’estaven adjudicant directament o indirectament per l’administració local, autonòmica o estatal, es van aturar.

A hores d’ara, podem dir que hem passat de l’aturada forçada a l’acció determinada. Obres com les de la nova Residència de la 3a edat, el 2n tram del Carril Lúdic Esportiu o la nova escullera de protecció a la desembocadura del riu Cervol que propiciarà la creació d’una platja més àmplia als Cossis, són una mostra del que comentem.

Casualment, aquests tres projectes representen el paradigma de què ha estat el covid, com hem conviscut amb ell i en què ens ha influït.

La nova Residència de la 3a edat, és una resposta clara al sector de l’atenció sociosanitària i dels nostres majors en un dels moments més delicats i importants que hem viscut en la nostra història recent.

El 2n tram del carril lúdic-esportiu, amb la construcció del nou pont sobre el riu Cervol, es va materialitzant en un dels moments en què el paradigma de la mobilitat està en un debat central de què representa per a la societat i la importància que té per a nosaltres. En un moment on el vianant i la bici reivindica el seu paper a la via pública, aquest tram, que complementa al primer, també pretén col·locar en un primer pla el debat de la mobilitat.

I per últim, les obres de l’escullera del riu Cervol, resultat del desastre del Glòria i que va significar una ferida quasi irreparable en la planificació de la temporada de bany. Un fet que ens va fer recordar que la preservació de la nostra costa i les nostres platges és indispensable.

La capacitat de lideratge d’una ciutat no està en aparentar, sinó en ser capaç d’aixecar-se immediatament d’un dels cops més durs sofrits mai i posar-se a caminar per buscar el seu lloc en el nou paradigma sanitari, de mobilitat i climàtic que ens toca viure.

*Alcalde de Vinaròs