Cada 3 de febrer, mentre els borrianencs i les borrianenques rendim homenatge al nostre patró, Sant Blai, el fred i el refranyer ens evoca una pregària «Sant Blai sant ditxós, cura’ns la tos», implorant les qualitats curatives de les malalties de la gola del venerat sant.

A Borriana, des de finals de gener ja estem amanits, la fira ja és oberta i preparada tota la programació, sobretot d’actes culturals, entre els quals destaquen exposicions, concerts, i molts altres, conformant l’extens programa que abasta cinc caps de setmana.

Des de l’equip de govern entenem que la devoció per Sant Blai i els veïns i les veïnes de Borriana mereixien un canvi, una ampliació i una millora de les festes patronals de febrer, per tal de fer-les més participatives i visibles, per dignificar-les. És per això que des de fa quatre anys, Borriana viu, més enllà de la Font del Vi i els actes religiosos, un esclat fusionat de tradició, oci i cultura.

La implicació de la ciutadania, associacions i col·lectius de Borriana, al costat de l’Ajuntament, brinden infinitat de possibilitats per a tots i totes, per tal de fer més gran les festes de Sant Blai.

Fins ara, la nota predominant en esta fusió de tradició, cultura, oci i devoció ha sigut l’afluència massiva de veïns i veïnes als actes programats, com la Mostra Agroalimentària, la Festa de les Paelles, la Volta a les Ermites, exposició de l’emac, la Trobada de Boixateres, el trasllat de la imatge del sant des de l’ermita de Sant Blai fins a la basílica del Salvador, la tradicional Font del Vi, la Missa Major en honor al patró...

Vull destacar el caràcter antropològic de l’acte més popular que ens emplaça el matí de cada 3 de febrer, la tradicional Font del Vi, font centenària de la qual vessa vi en abundància, i amb el qual s’obsequia totes aquelles persones que s’acosten. Prèviament, la lectura dels gojos de Sant Blai ens fan evocar tradicions i històries del passat.

Al llarg de febrer encara ens queden multitud de activitats: el XIII Aplec de Gegants, la Cursa de Sant Blai, l’espectacle del Circ Raluy Legacy, la III Ruta a Cavall, els tardeos, una calçotada popular, els concerts i representacions teatrals, les jornades d’Història i Patrimoni de Sant Blai, el Concurs de Teatre en Valencià, el Festival d’Arts al Carrer...

Tota una àmplia i variada oferta dins les celebracions patronals que hem de viure amb respecte i convivència. Visca el nostre Pare Sant Blai!.

*Alcaldesa de Borriana