A Vila-real, hui és un dia important. El dia de Sant Pasqual, el nostre patró. Un humil frare franciscà que va viure entre nosaltres fa més de 400 anys i que, encara hui, segueix marcant la nostra forma de ser i guiant el nostre caminar. La seua figura, el record de la seua bonhomia i santedat, ens uneix a tots els vila-realenques i vila-realenques, de totes les sensibilitats i condicions. Perquè Sant Pasqual ens representa, ens acompanya i ens protegeix sempre.

És per ell, pel nostre patró, que celebrem 10 dies de festa: una eclosió de germanor, convivència, devoció i alegria, amb la qual retem homenatge a la seua memòria i a la societat viva, dinàmica, esforçada i humil que hem construït, junts, sota la seua advocació i exemple.

Quan tire la mirada arrere per fer balanç de tot el que hem pogut portar endavant en aquests últims vuit anys, sense dubte una de les coses de les que més orgullós em sent és d’haver pogut posar en marxa la Fundació Pro Monestir i Basílica de Sant Pasqual. Igual que el nostre patró, la fundació s’ha demostrat un element d’unió, de suma de forces de molt diversa índole, per tal de promoure i posar de manifest el valor del nostre sant, el seu llegat espiritual i la ingent obra artística, cultural i social al seu voltant. Per això, no vull deixar passar l’oportunitat de tornar a agrair a tots els que foment part d’aquesta fundació el seu treball i implicació: l’associació Amics del Pouet del Sant, la Fundació Caixa Rural Vila-real, el bisbat, les mares clarisses del convent de Sant Pasqual, la Diputació de Castelló, la Generalitat. També a la Fundació José Soriano i la Fundació Gómez Mata, amb la recent posada a punt del carilló més important d’Europa, la sensibilitat i col·laboració des dels inicis d’Ana Viñes, la implicació, sempre, de tot el poble en el projecte col·lectiu del nostre sant.

Gràcies a la suma de tots aquests esforços, en els últims anys hem donat, junts, passes importants per a promoure la figura de Sant Pasqual: la commemoració del centenari del patronatge i dels 400 anys de la beatificació, amb l’edició de vídeos documentals, llibres i conferències, la visita del cardenal Amigo o les obres d’adequació del nàrtex i cor de la basílica, a més del nou centre de recepció de visitants, entre moltes altres coses.

Però en aquest projecte col·lectiu que representa Sant Pasqual i la fundació encara ens queda molt per fer. En els últims anys, hem assentat les bases d’un projecte propi de turisme religiós seriós i rigorós. Junt a la casa-museu del Fill Predilecte de Vila-real Vicente Llorens Poy, el BIC de l’església arxiprestal, la capella del Crist de l’Hospital o els espais museístics de la ciutat, estem en disposició de promoure un excel·lent circuit de turisme religiós, des de la fe i el respecte, com una oportunitat econòmica i de promoció de la ciutat. En record, sempre, del més important personatge històric de Vila-real: aquell frare franciscà humil, senzill i entregat a la eucaristia i als altres.

*Alcalde de Vila-real