La Cooperativa Catòlica-Agrària de Vila-real celebra en 2019, juntament amb la Caixa Rural Vila-real, el seu centenari. Un segle d’història acompanyant l’evolució de la nostra ciutat que queda reflectit en l’exposició 100 anys de Cooperativa i agricultura, una mostra que és, sobretot, un homenatge al batec agrícola que guarda encara com un tresor una ciutat innovadora i industrial com la nostra. Aquesta setmana, amb el president de la Cooperativa, Juanjo Ortells, i el seu equip, i el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, he tingut l’honor d’inaugurar la remodelació, amb l’ampliació del supermercat, de les instal·lacions de la Cooperativa. Un acte que va comptar també amb el president del Grup Intercoop, Juanvi Moros, i la benedicció de mossèn Javier Aparici.

La mostra, comissariada per Francisco Cantavella i Pascual Meseguer, ha comptat amb la col·laboració de socis, veïns i entitats, que han cedit peces de tot tipus --màquines de raure, arruixadores, ferramentes antigues del camp...--, en una expressió més d’eixe esperit cooperatiu que ens caracteritza. Entre totes elles, peces del Museu Etnològic municipal i, en particular, l’aportació del Sindicat de Regs, que s’ha fet càrrec d’una important part de la mostra per a recórrer els 150 anys de presència de la Comunitat de Regants a Vila-real. I tot això, a més, acompanyat d’un interessant audiovisual didàctic, elaborat per l’empresa local El Peatón amb actors locals, perquè els xiquets puguen entendre millor la importància de l’agricultura a Vila-real, en una fonamental vocació pedagògica que arribarà als més mil escolars que passaran per l’exposició.

Però l’agricultura no és només passat; és present i és futur. Per això, l’acte va comptar també amb les últimes tecnologies, de la mà d’un dron pilotat pel realitzador vila-realenc Xavier Manzanet. Connexió gràfica entre la modernitat i la història d’una entitat centenària que ha sabut adaptar-se perfectament als nous temps i reinventar-se.

Prop de 8.000 socis i una activitat econòmica diversificada que en els últims anys ha entrat de manera potent en el sector energètic i de l’alimentació donen testimoni d’aquesta capacitat d’adaptació de la Cooperativa. Una entitat amb vocació de seguir marcant el pas de l’esdevenir de Vila-real, que fa bona la dita «renovar-se o morir».

El terme cooperar prové del llatí cooperari, i el seu significat representa un dels principals valors que han fet que Vila-real avance: treballar junts. Junts, com ho van fer els primers lluïsos que, en 1919, van decidir unir-se per a constituir la primera cooperativa i ajudar-se mútuament a superar els estralls de la Primera Guerra Mundial. També junts, en els últims anys, hem aconseguit superar dificultats de tot tipus. I junts, ens unim ara al voltant del centenari de la Cooperativa en una mostra clara que, a pesar dels intents d’alguns de donar una imatge negativa de la ciutat, són molts més els elements que ens parlen en 2019 d’una Vila-real en positiu. En nom de la ciutat, gràcies i per molts anys.

*Alcalde de Vila-real