Vila-real, la comarca de la Plana Baixa, estem d’enhorabona. La setmana passada vam poder comprovar com, una vegada més, l’aliança amb la societat civil dóna els millors fruits en un àmbit, a més, especialment sensible com és el de la salut mental. La posada en marxa del Centre de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS) de la Fundación Manantial és un exemple clar de com les decisions polítiques, la priorització dels recurs, i el treball conjunt amb una societat que té ganes i empenta per a canviar les coses, poden transformar la realitat.

Vull agrair el treball de tots aquells que han fet possible arribar fins ací: Ana Ortells, Vicent Arrufat i tot el seu equip en la Fundació Primavera, amb la qual vam començar a treballar només arribar l’Ajuntament del canvi, amb l’aleshores primer tinent d’alcalde, Pasqual Batalla, i la regidora de Serveis Socials, Mónica Álvaro, parlant de tu a tu, en un canvi de model i de incorporació de la proximitat i la humilitat a la política. També a la Generalitat i al secretari autonòmic d’Inclusió, el vila-realenc Alberto Ibáñez, membre d’aquell govern del canvi, que ha entés des de la seua responsabilitat autonòmica la importància de prioritzar i donar resposta a la salut mental. Perquè, si un centre de 70 places que s’acaba d’inaugurar ja en té 65 ocupades, és que durant molts anys les prioritats han sigut unes altres.

A Vila-real no hi vam tenir cap dubte. Podríem haver venut el solar sobre el qual hui s’alça el CRIS o haver-hi construït qualsevol altra cosa. Però no vam dubtar un segon. Amb la implicació dels tècnics municipals, que van entendre que un any en la vida dels familiars i dels malalts és una eternitat, vam cedir el solar ràpidament i col·laborat per a fer realitat aquest recurs, que va molt més enllà d’un magnífic edifici --gràcies a l’excel·lent treball dels tècnics i de l’empresa local Proyvi-- per a inscriure’s en un projecte més ambiciós de consolidar a Vila-real el barri sociosanitari, amb els centres d’Alzheimer o AECC, també en espais cedits per l’Ajuntament, molt a prop de l’estació i amb una clara vocació de prestació de serveis comarcals.

Per suposat, un agraïment enorme també per a Francisco Sardina i la Fundació Manantial, una entitat que va arribar fa uns anys a Vila-real per a transformar les coses. Podríem dir que hem tingut la sort de Séneca, la que es produeix quan s’ajunten la preparació i l’oportunitat. Nosaltres, els nostres tècnics, la Fundació Primavera, teníem la preparació; i aleshores va arribar la Fundació Manantial i, gràcies també a la Fundació Caixa Rural, vam posar en marxa la primera residència oberta de salut mental Santa Ana. Des d’aleshores, ja hem treballat junts en quatre projectes i un nou que veurà prompte la llum, en un exemple únic de l’aliança amb la societat civil que hem impulsat a l’Ajuntament, passant de 700.000 euros a 3 milions en acords directes amb entitats que ens ajuden a canviar les coses, a cuidar-nos i a generar oportunitats, corresponsabilitzant-se així amb fer de Vila-real una ciutat cada dia millor.

*Alcalde de Vila-real