No sé a vostés, però segurament la persona que més em va animar a estudiar va ser el meu pare. Em deia: «el que tingues pot marxar, però el que has estudiat, això sempre ho tindràs» i s’assenyalava el cap amb el dit.

Eixe ensenyament del meu pare l’he retrobat en Compromís. Estimem l’educació de qualitat i la volem per a totes i tots. I la fem possible amb esforç i el simple fet de distribuir millor els recursos i de no robar.

Com tantes altres famílies, el meu pare sabia de què parlava. Quan ell tenia dotze anys ja treballava en un taller i va haver d’estudiar en el nocturn de Maestría. Després va marxar a Sevilla per traure’s l’enginyeria tècnica i, amb esforç, va tirar avant la família. Sabia perfectament com és d’important l’educació i l’ensenyament pel desenvolupament personal.

Quan vam arribar al govern, hi havia estudiants que abandonaven la universitat perquè no la podien pagar. Per això hem reduït un 15% les taxes i un de cada tres estudiants ara té beca. De fet, dediquem a beques el triple que Madrid, malgrat un finançament pitjor.

Un altre problema sagnant era que moltes famílies no podien pagar els llibres. Vam posar en marxa Xarxa Llibres, un banc de llibres que beneficia a 400.000 xiquets i xiquetes.

LA SITUACIÓ d’emergència social era, i encara és, molt dura. Hi havia famílies que rebien beca de menjador escolar però eren beques que no cobrien tot el menú, pel que es donaven situacions en què les famílies no podien fer front a eixa part del servei. Aleshores vam posar en marxa beques menjador del 100%, i vam incrementar les ajudes. Ara es beneficien de les beques de menjador 40.000 xiquets més que quan manava el PP.

També hem creat 4.400 places d’aules de dos anys, i s’han incrementat en 6.000 els xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys que van a guarderies. Una enorme ajuda a les famílies. Tota una revolució social i econòmica, fruit de crear unes ajudes progressives i justes.

Aquestes xifres haurien de posar-nos un somriure en la boca, i fer sentir orgull de ser valencianes i valencians. Però la dreta està rabiosa i no volen que li ho expliquem.

El PP no vol que es recorde que no va aprofitar els 500 milions d’euros per construir escoles que la Comunitat Valenciana va rebre de Banc Europeu d’Inversions. El PP no va moure un dit, no volia invertir en l’escola pública i va afavorir a la privada. I qui no s’ho pogués pagar, que no estudiés.

El PP tampoc vol que vostés recorden que van tirar al carrer a 5.000 professors i professores, si 5.000. I el que això suposà per als que marxaren i pels que quedaren. Com teníem als xiquets en classe, en quines condicions d’amuntonament, en quins centres precaris, en quin sobreesforç dels docents per poder atendre’ls en condicions.

I clar, no volen que vostés sàpiguen dels 6.000 professores i professors contractats per la Conselleria que dirigeix Vicent Marzà. Compromís dona així la volta a les retallades PPeres malgrat els problemes econòmics.

Ja veuen, la dreta estima la ignorància. Però estem recuperant una educació publica, de qualitat, gratuïta i plurilingüe, gràcies a les polítiques de Compromís.

*Portaveu de Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l’Ajuntament de Castelló