El divendres vam haver de prendre una de les decisions més difícils de la legislatura: la suspensió de les festes majors del poble. Després de no sé quants anys sense faltar a la cita, enguany es fa impossible, en el context de pandèmia en què estem, de poder gestionar-les de forma segura. Per diversos motius.

En primer lloc, cal dir que hem aguantat tot el que hem pogut per tal de prendre esta dolorosa determinació. Però la publicació del RD de 9 de juny no deixa lloc a dubtes. Amb la nova normalitat es fa obligatori l’ús de la mascareta, el manteniment de distància social i, sobretot, la necessitat d’evitar les aglomeracions. I tot, mentre no hi haja vacuna. Això implica, de facto, que no es pot muntar cap acte de les característiques a què estem acostumats: ni bous, ni orquestres, ni dinars ni sopars massius. Una calamitat.

A més a més, en les pròximes setmanes s’hauran de decidir els calendaris escolars de les poblacions. Això significa que, amb esta supressió, els centres ja tenen la informació per decidir, en el cas de Betxí, si la tercera setmana de setembre la marquen com a festiva o la distribueixen al llarg del curs. És decisió d’ells.

En este context, ens vam reunir la Junta de Govern, els portaveus de la corporació, la comissió de bous i els Kintos 2020 i el pensament va ser comú: cal ser precabuts i fer cas dels protocols sanitaris.

Des de l’Ajuntament seguirem apostant per una programació turística, cultural, musical i d’oci durant els mesos que venen, especialment dirigida als més menuts. A més, internament continuem mantenint viva la flama i l’esperança que, si en breu arriba la desitjada vacuna, muntem ni que siga a corre-cuita unes festes dignes en què puguem celebrar la victòria sobre este maleït virus que d’un dia per a l’altre ens ha canviat la vida per complet.

*Alcalde de Betxí