Hem rebut setembre amb noves preocupacions entorn d’aquesta pandèmia que ha canviat la nostra vida. Els rebrots ens recorden que encara no hem vençut al virus i que hem de seguir complint les mesures de seguretat per tal de protegir la salut i cuidar-nos. Aquest mes sempre és temps de retrobaments a la ciutat, la tornada a l’escola, al treball, a la rutina. Però hui ja no és el mateix. La incertesa s’ha convertit en un sentiment constant. El coronavirus ens obliga a mantindre’ns alerta i a adaptar-nos a situacions difícils.

Malgrat això, aquesta ciutat continua viva i segueix en moviment, pas a pas, caminant cap a l’anhelada normalitat. I és just reconéixer, ara més que mai, la nostra valentia i resiliència com a poble. Fa uns dies l’Ajuntament va lliurar els Premis Ciutat de Castelló, uns guardons que reconeixen el treball i l’esforç de persones i col·lectius que han destacat en els àmbits del coneixement, els drets humans, la investigació, la cultura i l’art. Premien l’excel·lència professional i humana dels qui s’entreguen a complir els somnis propis i col·lectius, i, a més, a compartir-los amb la societat, enriquint i aportant més prestigi a la ciutat de Castelló.

Aquest esperit cobra hui un major relleu, en homenatjar valors fonamentals per a la convivència. L’educació, l’humanisme, la memòria històrica, la cultura, les arts escèniques, la música, la literatura, la igualtat, la solidaritat i la pau. Uns valors que són imprescindibles en aquests temps difícils en els quals es fa urgent la unitat institucional, política i social, el diàleg i el respecte.

La nostra ciutat integra aquests valors. Són els nostres senyals d’identitat, una ciutat lluitadora, treballadora, plural i solidària. I per això vull recordar que el pròxim 8 de setembre es compleixen 769 anys de la fundació de Castelló. Un aniversari que, lamentablement, no podrem celebrar com ens agradaria, però que portem en el cor enguany més que mai per a recordar que com a poble hem superat moltes dificultats al llarg de la història. Sempre hem seguit endavant, portant entre totes i tots eixa llum col·lectiva que ens ha anat traient de la foscor. Com feren els nostres avantpassats, aquelles dones i homes que no es van detindre. Perquè som un poble unit i responsable.

En aquests temps de coronavirus no podem quedar paralitzats davant les dificultats. Cal mirar de cara el futur i aquest present que no ens agrada i que ens està posant a prova. L’Ajuntament tampoc es deté, continuem treballant per aquesta ciutat. Els veïns i veïnes de Castelló tenen en el seu consistori una administració que es preocupa pel seu benestar i pel seu futur.

I en aquest sentit vull destacar el Pla General, que avança en la seua tramitació i que prompte veurà la llum gràcies a la gran labor de l’equip tècnic i, molt especialment de Rafa Simó , qui deixa una petjada inesborrable en el grup socialista, en el Govern municipal i, més important encara, a la ciutat de Castelló. El Pla General es convertirà en l’eina fonamental d’un nou model de ciutat més sostenible, més inclusiu, més amable. Un horitzó col·lectiu cap al qual caminem malgrat qualsevol adversitat. H

*Alcaldessa de Castelló