Més de 470 anys d’història, una desena de confraries i germandats, més de 2.500 confrares i un patrimoni d’imatges de gran valor històric i artístic. La ciutat de Vila-real ha deixat arrere una nova edició de la Setmana Santa local, que ha demostrat, un any més, per què ha sigut mereixedora del reconeixement d’Interés Turístic Provincial. És un orgull, com alcalde, com a vila-realenc i com a creient, comprovar cada any que la nostra Setmana Santa no deixa de créixer en participació i en implicació social, incorporant innovacions sense perdre en cap cas la seua essència tradicional i espiritual.

La Setmana Santa és una de les èpoques més especials i emotives per als catòlics, però també és una de les manifestacions culturals més importants que tenim a la nostra terra, tant per la seua vessant tradicional com per l’ingent patrimoni escultòric i religiós que veiem, cada any, desfilar pels nostres carrers. No és casual que dos dels autors d’imatgeria religiosa més rellevants, José Ortells i Pascual Amorós, siguen vila-realencs. Tampoc és casualitat que la Setmana Santa de Vila-real estiga acreditada com a una de les més antigues de tot el País Valencià, amb referències documentals des del 1546, any de creació de la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i Verge de la Soledat.

Però aquestes --importantíssimes-- credencials, per elles mateixa, no fan de la nostra Setmana Santa la celebració tan especial que és per als vila-realencs ni el recurs turístic que porta any rere any a centenars de visitants a conéixer les nostres processons i activitats, com l’espectacular i únic Laqvima Vere. Si la Setmana Santa de Vila-real és el que és hui dia, és gràcies al treball, constància, serietat i dedicació de la Junta Central de Setmana Santa, amb el seu president, Pascual Sanz, al capdavant; a les confraries i germandats de la ciutat; les agrupacions de bombos i tambors; parròquies, entitats i empreses que col·laboren perquè, del diumenge de Rams a l’Encontre del diumenge de Resurrecció, la Setmana Santa de Vila-real seguisca, cada any, emocionant-nos i enorgullint-nos.

La tasca de la Junta Central no és fàcil: mantenir viva l’essència de la Setmana Santa, de caràcter eminentment religiós, implicant la ciutadania en una manifestació cultural que s’assenta en les arrels més profundes de la nostra societat. I, fer-ho, a més, sense deixar d’innovar, introduint cada any novetats que aviven l’interés de vila-realencs i visitants per fer de la nostra Setmana Santa una vivència única i irrepetible. L’espectacularitat i emotivitat del Laqvima Vere, que no hauria estat possible sense la col·laboració de Porcelanosa i l’empenta de Pasqual Batalla, a qui enguany se li ha retut un merescut record; la singularitat de la processó infantil i juvenil, la solemnitat del Silenci o del Sant Soterrament o la incorporació, per primera vegada, d’un pas portat només per dones, són els millors exemples que el treball de la Junta Central, amb el suport indiscutible de l’Ajuntament, dóna els millors fruits.

*Alcalde de Vila-real