Qualsevol pandèmia va acompanyada del mateix seguit de desinformació. La por persegueix qualsevol malaltia, en molts casos per desconeixement i ignorància. De fet, això ha passat amb totes les malalties: solen anar acompanyades de mites, invents i llegendes.

Ara, el que passa amb el VIH no és cap broma. Necessitem informació a les escoles, als centres de salut, al carrer i a les televisions. Però potser on més informació ens cal és al mateix govern de l’Estat, que dirigeixen els populars. Les seues polítiques representen un autèntic perill. Aquesta setmana, on reflexionem amb el dia mundial de la sida, hem sabut que el Govern ens bloqueja la coneguda com a pastilla preventiva del VIH.

Al nostre país hi ha 10 noves infeccions conegudes cada dia, 3.553 només l’any passat, més les que desconeixem. Encapçalem les xifres de l’Europa occidental i quasi un 20% dels nostres adolescents reconeixen que no fan servir el preservatiu.

ELS CENTRES d’informació i prevenció de les comarques de Castelló són encara insuficients. Tot i que compten amb professionals molt preparats, sovint no disposen de recursos suficients o no arriben a tothom com caldria. Això ve causat per unes polítiques sanitàries de l’Estat central molt més concentrades en la propaganda política i en privatitzar tot allò que toquen que en pensar en la salut de la gent.

No val només posar-se llacets rojos el dia de la sida. Els municipis, mentrestant, s’hi van adherint a la coneguda com a Declaració de París. La finalitat és l’objectiu 90-90-90 per a l’any 2030. És a dir, que un 90% de les persones infectades en siguen conscients, que un 90% tinguen el seu tractament i que el mateix percentatge aconseguisca superar eixa càrrega viral. Tant de bo!

*Regidor de Normalització Lingüística de Compromís per Vila-real