No ho podem dir ni més clar ni més alt: la situació de la rotonda de la N-340 d’entrada a la ciutat de Vila-real és insostenible. Convertida, des del mateix moment de la seua construcció, en un dels principals punts negres del trànsit en tota la província i fins i tot de l’Estat, el Ministeri de l’Interior continua mirant cap a un altre costat. L’Ajuntament de Vila-real hem alçat la veu en incomptables ocasions per reivindicar que el Govern central actue i done solució a una problemàtica greu que afecta directament la seguretat de les persones. Ara, a més, els empresaris i els conductors se sumen a aquest clamor i ho fan amb la presentació d’un estudi seriós i documentat que avala el que fa anys venim reclamant també des de les institucions, les entitats i la societat vila-realenca.

Fa uns dies, llegíem a les pàgines d’aquest diari que l’Asociación Española de la Carretera (AEC) i l’Asociación de Empresas Constructoras y Concesionarias de Infraestructuras (Seopan) han elaborat un estudi sobre la seguretat en les carreteres que fixa com a imprescindible actuar en vora 100 quilòmetres de punts negres de la província, fonamentalment en la N-340 i també en la CV-13, amb una inversió estimada de 57 milions d’euros des de Nules fins a Benicarló. La rotonda d’accés nord a Vila-real, malauradament, figura entre els principals punts amb una sinistralitat elevada de tot l’Estat.

És urgent actuar ja, amb les accions que siguen necessàries, per a garantir la seguretat dels conductors en aquesta carretera, coneguda entre els conductors de tot el país com una de les més negres de la xarxa viària convencional. Ho diuen els experts, ho demanen les associacions empresarials, els grups polítics i el mateix sentit comú: quan en una infraestructura viària els accidents, col•lisions i eixides via estan a l’ordre del dia, és que hi ha alguna cosa que falla. Que no ens parlen de pressupost ni de disponibilitat econòmica, perquè en qüestió de seguretat de les persones, estalviar un cèntim és intolerable.

Donar resposta a esta problemàtica és encara més urgent si tenim en compte el projecte de bulevard plantejat per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que pretén promoure una mobilitat més sostenible. La N-340 ha de deixar de ser un punt de conflictes, de sinistralitat i congestió de trànsit per convertir-se en una carretera moderna, segura, més humana i transversal amb els usos actuals de l’entorn. Difícilment podrem assolir aquest objectiu si el Govern central no compleix amb les seues obligacions amb els vila-realencs i els ciutadans de tota la província, garantint allò fonamental per a qualsevol infraestructura viària: la seguretat. Amb aquest objectiu seguirem treballant des de l’Ajuntament de Vila-real, alçant la veu i exigint, com siga necessari i on siga necessari, que s’actue ja per donar resposta a una necessitat urgent. Invertir en seguretat és invertir en les persones.

*Alcalde de Vila-real