Tenim un dels millors sistemes sanitaris del món. I això, nosaltres, els del país de aquella Espanya de charanga i pandereta de la que es lamentava el gran Antonio Machado. Cal repetir-ho perquè de vegades pareix que no és donem compte de totes les coses valuoses que ens rodegen: tenim una de les millors sanitats del món i la millor prova del que diem és la nostra longevitat. Som, amb Japó, un dels països de la terra on la gent viu més anys.

I després, per descomptat, cal queixar-se i no parar i reivindicar i manifestar-se perquè la crítica, la inconformitat, el neguit fa millorar les coses i avançar les societats. Què seria d’occident sense el seu esperit crític! Però de vegades els arbres no es deixen veure el bosc i tenim un sistema nacional de salut i per suposat un sistema valencià de salut replet de grans professionals, de mitjans tècnics envejables i d’un personal sanitari pròxim, atent i servicial. Que hi ha excepcions!, per descomptat que hi ha excepcions, però són una mera anècdota i no categoria.

Fem aquest introito perquè ens va fer especial il·lusió inaugurar la Jornada que amb motiu del Dia Mundial de les Malalties Rares va tenir lloc al Saló de recepcions de la Diputació Provincial. Són 7.000 les malalties considerades rares i el sistema sanitari sol és capaç d’enfrontar el tractament de 10% dels casos. La Jornada que va tenir un magnífic desenvolupament i en la que van participar més de 150 persones estava organitzada per la Fundació de l’Hospital Provincial i la Federación Española de Enfermedades Raras.

Em pareix especialment important i significativa la tasca que des de fora, des de la societat civil juguen totes aquestes associacions. Aquest dimarts 3 de març hem acompanyat a la que sens dubte és capdavantera d’aquest món associatiu: l’Associació Espanyola Contra el Càncer. A Castelló hem inaugurat la seua nova seu. Felicitats per disposar d’eixe nou espai, flamant i magnífic i gràcies, un gràcies sentit, emotiu, cordial, per eixa tasca que des de la capital a qualsevol dels pobles de la província realitza l’associació. Sortosament són nombroses i esforçades aquestes associacions. Unes associacions que acompanyen, col·laboren, impulsen, donen calor i afecte als afectats i són mostra inequívoca que aqueixa --societat bé ordenada-- de la que es parlava el gran teòric John Rawls és la societat que atén a la diferència i harmonitza la societat civil i la administració pública.

Nosaltres com administració pública, estem orgullosos del prestigi de l’Hospital Provincial, de l’altura professional del seu personal i del material tècnic del que disposen i en aquesta nova etapa de la Diputació de Castelló tenim ficades moltes il·lusiones i esperances en la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló. Tots els castellonencs parlem i no acaben de les bondats i excel·lències de l’Hospital Provincial de Castelló en el tractament del càncer. Doncs bé, ampliant i complementant aquesta tasca anem a treballar tots junts per fer possible des d’aquesta Fundació la creació d’un Institut d’Investigació Oncològica.

Tenim un centre de referència, l’Hospital Provincial, una Universitat, la Facultat de Medicina de l’UJI, la Conselleria de Sanitat i l’Hospital General disposats a ajudar i crear sinergies, una Fundació, que lidere el projecte i sobretot uns magnífics professionals que empenten per dur-lo endavant i una societat civil, encapçalada per l’Associació Espanyola contra el Càncer i distintes empreses i associacions que van a bolcar-se en el seu desenvolupament. És una gran empresa i Castelló s’ho mereix. Anem endavant!

*Presidente de la Diputación