Les campanyes de captació de fons a través de donacions d’empreses, institucions i particulars per a finançar projectes o activitats realitzades des de les universitats s’han intensificat en els darrers anys.

En aquest sentit, la Universitat Jaume I compta amb un sòlid programa de mecenatge i patrocini que, gràcies a la col·laboració de la seua xarxa d’entitats patrocinadores, permet captar recursos per un import anual superior a 2,5 milions d’euros. La captació d’aquests fons permet finançar beques per a estudiants, realitzar projectes d’investigació d’interès general, finançar projectes culturals i, al mateix temps, permet enfortir la relació amb l’entorn social. Es tracta d’un àmbit en el qual l’UJI resulta una referència en el sistema universitari espanyol, gràcies a l’íntima connexió que hi ha entre la Universitat i les entitats de la província.

No obstant això, teníem pendent impulsar campanyes de micromecenatge perquè, mitjançant donacions individuals, les persones físiques, i també les entitats que hi vulguen col·laborar, puguen realitzar les seues aportacions per al finançament de projectes concrets.

La situació que estem vivint amb la pandèmia generada pel coronavirus SARS-CoV-2 ha impulsat la solidaritat i han sigut nombroses les iniciatives altruistes dirigides a pal·liar-ne els efectes. També des del conjunt d’universitats, i des de l’UJI en particular, hem col·laborat oferint els nostres recursos d’investigació per a combatre la malaltia, i ajudes econòmiques perquè el nostre estudiantat poguera continuar els estudis malgrat els adversos efectes econòmics que està tenint la crisi sanitària, així com per a lluitar contra els efectes de la bretxa digital en el context de docència en línia amb què ha finalitzat el present curs. Ha sigut possible gràcies a un esforç pressupostari propi i, també, al suport d’empreses i institucions patrocinadores que s’han volgut sumar a aquestes iniciatives.

Amb la finalitat de facilitar que qualsevol puga contribuir a combatre els efectes de la covid-19, hem posat en marxa una campanya de captació de fons, amb la selecció de tres projectes amb impacte social entre l’estudiantat i per a la societat en general. En primer lloc, s’ha creat un fons extraordinari de beques post-covid-19, que permetrà destinar recursos econòmics a l’estudiantat amb major vulnerabilitat. L’UJI ja disposa de diverses convocatòries de beques pròpies, que es veuran completades amb les contribucions que s’obtinguen per a aquest projecte, la qual cosa permetrà destinar més recursos per a evitar que estudiants amb talent puguen quedar exclosos del sistema universitari a conseqüència de la crisi derivada de la pandèmia.

En l’àmbit de la investigació s’han seleccionat dos projectes, un d’investigació més bàsica i un altre més aplicat, amb els quals l’UJI està generant coneixement científic per a combatre la malaltia. El primer està coordinat pel responsable del Grup de Química Orgànica i Mèdica, Florenci González, i pretén crear noves molècules antivirals per a produir fàrmacs contra el coronavirus, mitjançant la inactivació d’enzims que són bàsics per al desenvolupament de virus. El grup compta amb una àmplia experiència en el desenvolupament d’inhibidors de cisteïna proteases per a combatre malalties infeccioses.

EL SEGON està coordinat pels investigadors de la Unitat Predepartamental de Medicina Antoni Llueca i Rosa de Llanos, compta amb la col·laboració de l’Hospital General Universitari de Castelló i pretén analitzar i reduir els riscos de contagi de la malaltia en els quiròfans hospitalaris, en particular, quan s’està utilitzant la tècnica de la laparoscòpia, a causa dels aerosols i fluids que es generen amb aquesta tècnica quirúrgica.

Les donacions tenen importants incentius fiscals, especialment quan les realitzen les persones físiques. Els primers 150 euros que es donen a l’UJI per a aquests projectes, o a qualsevol altra entitat beneficiària de mecenatge tenen una deducció en la quota de l’IRPF del 80%. Aquest percentatge s’eleva al 85% en el cas de les donacions adreçades al desenvolupament de qualsevol dels dos projectes d’investigació esmentats. Per tant, si no es realitzen donatius a altres entitats i es donen 100 euros, se’n recuperaran 80 o 85 quan es presente la declaració de l’IRPF de 2020. La quantitat que excedisca de 150 euros tindrà dret a una deducció del 35%, que s’eleva al 40% per als projectes d’investigació.

Però, la motivació de les donacions transcendeix de la deducció fiscal que puga obtenir-s’hi i el valor que es genera amb el micromecenatge no es pot mesurar només amb la mera expressió quantitativa del volum de fons captats. Es tracta de campanyes de captació que, encara que modestes en els seus objectius econòmics, permeten crear un important vincle emocional entre els donants, la finalitat perseguida i l’entitat que gestiona els projectes. De nou, la comunitat universitària i la societat de Castelló han manifestat una alta solidaritat i una forta connexió amb l’UJI i en els primers dies de campanya s’han superat les xifres habituals, tant en donants com en recursos, que aconsegueixen la major part de campanyes de micromecenatge universitari.

Vull mostrar el nostre profund agraïment a tots els donants i animar tots els lectors perquè se sumen a la campanya #SomUJIcontraCOVID: somujicontracovid.uji.es

*Vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l’UJI