El Nou d’octubre, la diada del País Valencià, és un moment de germanor i reflexió, no sols per prendre consciència de qui som, sinó d’on venim, que fem i que somiem arribar a ser. Que el llegat del rei Jaume I, al que considerem fundador del nostre país, siga que els governants tenim l’obligació de protegir els dèbils dels poderosos, ens fa entendre fins a quin punt, l’honradesa i la justícia són valors de la nostra societat. I és que la justícia, la igualtat i la llibertat, són valors que es necessiten els uns als altres i si no estan junts, no poden existir.

Si hi ha una cosa que m’agrada del 9 d’Octubre és com ho celebrem a Castelló, amb la desfilada de les tres cultures per recordar d’on venim, i conéixer la nostra diversitat, amb la música, sempre la música que ens fa eriçar la pell i amb l’espectacle dels que fan pinya per poder alçar figures impossibles fruit de l’esforç i la superació.

Que en Castelló, la Fundació Huguet faça entrega dels premis Valencià de l’any en la diada, no fa altra cosa que arredonir la festa, doncs a banda de música, folklore i història, premiem el treball, l’excel·lència i la investigació. Poder escoltar discursos que parlen de patrimoni, llengua, natura, estima per la terra, pau, debat, democràcia, et fa sentir que la nostra diada és diferent, és una diada cívica, de gent honesta, de gent de pau, de gent que vol un tracte just pel seu país i per les persones que l’habiten.

El País Valencià ve d’una època fosca, de despilfarro, especulació i corrupció, i gràcies a governs com el del Botànic i del Grau estem donant-li la volta a eixes polítiques. Però ens queda molta feina a fer, perquè somien amb un Castelló diferent, just i digne. Respectuós amb el territori. Que siga inclusiu i ajude al veïnat en els moments difícils. Amb treball estable i divers, innovador i que aprofite el talent. Un Castelló que mire a Europa i estiga compromés al desafiament global del canvi climàtic. Un Castelló orgullós dels seus orígens i que complisca amb el llegat de Jaume I, protegir als dèbils dels poderosos, un Castelló que reba un tracte just, i que siga just amb els veïns i veïnes. Bona diada.

*Portaveu de Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l’Ajuntament de Castelló