Green recovery. Així ha anomenat Europa al seu pla contra la crisi de la covid-19. Segons la CE, empreses i experts, la inversió pública en infraestructures de caràcter sostenible és la sortida necessària per als pobles de la UE. L’emergència climàtica havia sigut declarada per totes les escales governamentals durant el darrer any. Però, qui havia de dir que seria l’emergència sanitària la què ens faria abraçar la transició ecològica d’una manera tant taxant? Hauran vist com el confinament i les pluges han afavorit una particular ‘recuperació verda’ dels nostres paisatges. Aquestes setmanes hem comprovat com la natura sana quan la respectem i per això és important repensar com ens relacionem amb ella i quin tipus d’obres hi projectem.

A Borriol ho hem constatat. La construcció i posada en marxa del col·lector d’aigües residuals ha fet que en menys de mig any desapareguen els problemes de vessaments i, per tant, d’olors i de filtracions al subsòl. El veïnat ja percep la millora: la flora autòctona del voltant del riu comença a recuperar-se. També, la fauna: granotes, culleretes, garses, ànecs i fotges tornen a formar part del nostre ecosistema.

A més, ara estalviem vora 20.000 euros anuals en concepte de multa per delicte ambiental. És a dir, la inversió en obra verda i eficient és una inversió directa en la recuperació de l’entorn i en la sostenibilitat dels comptes municipals. A més, genera llocs de treball a curt termini i dinamitza l’economia local, que falta fa després de dos mesos de paràlisi.

Les crisis ens obliguen a reinventar-nos i l’experiment ha resultat positiu a Borriol: el riu està més frondós que mai en punts patrimonials com la Torreta del Molí. Ara bé, la recuperació completa de l’indret dependrà de línies de subvenció potents que Europa només ens concedirà si garantim la viabilitat ambiental i financera del projecte. Preparem-nos: el Green New Deal està ací.

*Alcalde de Borriol