Ja quasi no hi ha tardor», «aquestes temperatures al gener no són normals», «encara recorde quan nevava al meu poble» o «cada any els ametllers floreixen més prompte». Tots hem dit o hem escoltat aquestes afirmacions. Són els primers senyals d’un canvi climàtic que fa molt de temps que està instal·lat i que, a hores d’ara, ja no podem aturar.

El que sí que podem fer és reduir-ne els efectes per evitar que les condicions ambientals al planeta dificulten enormement la vida. La platja d’Almassora, sense anar més lluny, pot deixar de ser habitable en unes poques dècades si el nivell de l’aigua manté el ritme de creixement previst, com a resultat de la desaparició del gel al pol Nord. Els temporals de mar que tantes destrosses causen seran més destructius.

Tots i totes en som conscients però encara ens resistim a canviar els hàbits que maten, dia rere dia, l’entorn natural. Ens costa pensar en la quantitat de plàstics que generem en una visita al súper, preferim comprar productes baratíssims a la xarxa que venen de l’altra punta del món en transports que contaminen els oceans i l’aire i no volem renunciar a menjar carn de manera habitual perquè, molt probablement, moltes persones no saben que produir un quilo de vedella requereix més de 15.000 litres d’aigua.

Bé, doncs hi ha una part de la societat que sí que està disposada a fer eixos canvis i molts d’altres. Elles i ells han començat a desenvolupar una nova manera de viure, a transmetre-la a les seues famílies i a obligar els governs d’arreu del món a complir eixos objectius que es marquen a les cimeres pel clima i que mai arriben a temps.

Joves d’arreu del món han creat el moviment Fridays for future (Divendres pel futur) i han demostrat una gran capacitat per unir-se, organitzar-se i fer arribar el seu missatge a la ciutadania, com va passar en les mobilitzacions del 15 de març. Sou un orgull, l’esperança i un exemple de consciència per a aquelles persones que encara diuen que a la joventut no li interessa res.

Perquè, com diu Greta Thunberg (la tenaç jove sueca creadora del moviment), no paga la pena estudiar i preparar-se per a un futur que, si no aturem la destrucció ambiental, prompte deixarà de ser. Volem aprendre de vosaltres. Ensenyeu-nos a cuidar el planeta per tal que pugueu tindre el futur que vos mereixeu.

*Primera tinent d’Alcaldia d’Almassora