Quan parlem de subvencions ens referim al fet que una administració pública entrega diners, o béns o serveis a un particular, o a una persona física o jurídica. Si tot es fa correctament, no existeix l’obligació per part del perceptor de reemborsar la subvenció. Comprendreu que eixa operació ha d’estar molt regulada. Una administració pública no hauria de poder «regalar» ni diners ni béns de forma discrecional.

La nostra voluntat com a govern és poder actuar, en este i molts altres temes, amb criteris de transparència (res a amagar), eficàcia (complir objectius) i eficiència (fer-ho amb el menor cost de personal, de temps, econòmic...). Les subvencions s’han de donar a activitats d’interés públic o en circumstàncies d’interés social. Comprendreu que no estaria bé subvencionar una comunió o cap festa particular. O la gasolina a cotxes de luxe. Amb elles es crea una relació jurídica que fa que el beneficiari té un dret a rebre la subvenció i una obligació a realitzar l’activitat subvencionada. Així, per comprovar que el procés és correcte, l’administració ha de i inspeccionar que es fa el que s’ha dit que es faria.

Com a administració, la subvenció és una important ferramenta per a fomentar polítiques públiques d’interés general i un magnífic procediment de col·laboració amb els particulars per a la gestió d’activitats d’interés social.

Però com a despesa pública, cal que les subvencions estiguen subjectes a les regles d’execució dels crèdits del pressupost destinat a elles. I amb una comptabilitat escrupolosa. El procés de subvencions està afectat per la Llei de Contractes i ha de seguir els principis d’igualtat, publicitat, transparència, objectivitat, eficàcia i eficiència. Les bases que regulen les subvencions ha de deixar molt clar els beneficiaris, els terminis, els procediments, els drets, els deures.... Però sobretot cal explicitar molt bé què estem subvencionant.

A Castelló tenim subvencions de Participació, de Cultura, d’Igualtat, de Benestar Social, de Gent Gran, de Festes, de Joventut, de Cooperació Social, d’Esports, de foment del Comerç, de Sanitat, de projectes d’Ocupació, de foment de la Convivència.

I tenim un Pla Públic de Subvencions, on pressupostem amb claredat tot el que tenim previst gastar en aquest concepte. Més de 4 milions en el pressupost del 2017. Al web també pengem les bases amb antelació suficient, perquè estiguen clars tots els aspectes. Una vegada adjudicades les subvencions, fem públic el que ha rebut cada entitat i cada associació. A la web.

I al llarg de l’any, formem les associacions per que puguen presentar cada vegada millors projectes. Lluny queden els temps de gastar els diners públics per a comprar voluntats i consolidar una determinada manera de veure l’interés social i públic. Ja no hi ha lloc per a la confusió entre el bé comú i l’interés partidista. No volem gastar els diners públics per a generar clientelisme i garantir vots. Mai ha sigut legal però ara hem creat normes perquè siga impossible. Són els vostres diners i han de retornar a la ciutadania de manera gestionada per la ciutadania organitzada. Cal que les subvencions siguen un bon instrument per aconseguir altres objectius socials, no una finalitat en elles mateixes.

*Vicealcaldessa de Castelló i regidora de Participació Ciutadana