El Pacte Valencià contra la Violència Masclista és un exemple de la capacitat del nostre Govern per tal d’unir partits polítics, agents econòmics i socials, mitjans de comunicació, universitats, Administració de Justícia, entitats feministes, col·lectius de dones supervivents, tercer sector i cossos de seguretat per posar fí a un drama social que ens persegueix des de fa segles.

La vicepresidenta Oltra ha donat a conéixer les línies estratègiques de l’acord que pretén feminitzar la societat i eliminar qualsevol empremta de violència de gènere i masclista. Els creadors del Pacte Valencià contra la Violència Masclista aspiren a garantir una dotació pressupostaria estable per a combatre els maltractaments, fer-los més visibles, elevar-los al debat social i polític i coordinar el treball d’atenció a les víctimes i als seus fills i filles.

Els objectius són tan ambiciosos com inajornables les accions per combatre la discriminació, la minimització i la marginació dels problemes als quals milions de dones han de fer front arreu del món. El pes de la família continua considerant-se responsabilitat de les dones. Unes dones que han d’estar guapes, han de ser competents, han d’estar sempre disposades a tot. I no remugar. Això no està bé. I tampoc reclamar els seus drets, ni els seus mèrits, ni exigir respecte. Això és de feminazis.

Lamentablement totes les persones que remuguem tenim molts motius per a fer-ho. I totes i tots compartim els motius per celebrar que aquest pacte aborde de manera tan àmplia el problema de la discriminació per qüestions de gènere. Tan àmplia que diputacions, ajuntaments, sindicats, Delegació del Govern i conselleries com ara Educació, Habitatge o Justícia participen activament en l’aplicació de les mesures i l’avaluació dels resultats.

Tenim molta feina, però també molta il·lusió. La promoció dels bons tractes en les festes populars, la garantia de la igualtat entre treballadores i treballadors de l’Administració, l’elaboració de pressupostos amb perspectiva de gènere, l’incentiu de la formació en igualtat al sector privat o la creació d’un servei d’igualtat adreçat a la ciutadania i les empreses locals són només algunes de les accions amb les quals l’Ajuntament d’Almassora se suma al pacte. Els convide a fer-ho també a títol personal.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora