Diu el refrany popular que ningú no és profeta en la pròpia terra. A Vila-real, ens esforcem de valent perquè aquesta dita no es complisca mai. Aquesta setmana, els vila-realencs i vila-realenques hem tingut l’orgull, un any més, de veure com una de les nostres conveïnes, Paula Bonet Herrero, rebia de mans del president de la Generalitat, Ximo Puig, la Distinció al Mèrit Cultural per la seua prolífica trajectòria com a pintora, com a escriptora i il·lustradora. Però no només per això. També per posar tot aquest cabal de talent al servei d’una societat millor, més inclusiva, més igualitària, més empàtica i més justa. Per reivindicar el lloc que mereix l’art i la cultura, com a eines transformadores del món.

DE PAULA coneixem les seues il·lustracions, tan personals, que han portat el seu nom arreu del món. La paleta de colors, la sensibilitat i les reflexions, íntimes i profundes, que plasma en cada pinzellada i en una producció literària creixent. Coneixem també la seua valentia en alçar la veu davant les injustícies, la seua lluita pels drets de les dones, per la igualtat i contra els masclismes. Sabem de la seua estima per la nostra terra, on la vam veure donar les primeres passes en un el difícil món de la cultura i l’art. Jove lluitadora, formada i valenta, Paula Bonet ha estat capaç de crear un estil propi i únic que impregna cadascuna de les seues obres.

A Vila-real, seguim molt de prop aquesta trajectòria. Per això, ja l’any 2016 li vam atorgar el Premi 20 de Febrer. Però el geni, el talent, quan és vertader, traspassa totes les fronteres. I era de justícia que el reconeixement institucional arribara també del Govern valencià.

Dimarts passat, dia de la Comunitat Valenciana, vaig tenir l’ocasió d’acompanyar la vila-realenca i els seus orgullosos pares, Reme i Alfonso, en l’acte oficial de lliurament de les Distincions 9 d’Octubre de la Generalitat, que, per primera vegada, va comptar també amb l’assistència i participació del president del Govern central, Pedro Sánchez.

AMB AQUESTA distinció, Palau Bonet passa a formar part d’un llarg llistat de personalitats i entitats mereixedores del reconeixement públic de tota la Comunitat Valenciana. Llistat del qual formen part vila-realencs i vila-realenques de sòlida trajectòria i projecció internacional com Manuel i Héctor Colonques, juntament amb José Soriano a títol pòstum, el Villarreal CF, el dibuixant i humorista gràfic Enric Arenós, Quique, o l’esportista adaptada Sonia Mañas. Exemple i representació de la gran pedrera de talent i capacitat que tenim a Vila-real. Una pedrera de la qual formen part molts i moltes més persones, institucions, artistes, escriptors, músics, associacions... Seguirem treballant perquè totes elles i ells puguen ser profetes en la seua, la nostra, terra. Enhorabona.

*Alcalde de Vila-real