Aquesta setmana hem presentat el nou programa Talent Rural, en què hem estat treballant l’àrea de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I des de l’inici d’any. Aquesta col·laboració arriba en un moment crític però cabdal dins de l’estratègia ferma de la nostra institució per donar valor a les comarques d’interior i enfrontar el procés de despoblament que patixen des de fa dècades.

La dinàmica de Talent Rural permetrà que l’estudiantat universitari faça les pràctiques curriculars en xicotetes empreses ubicades en municipis de menys de 3.000 habitants, amb la característica principal que haurà de residir en la localitat durant aquest període per a integrar-se en la vida del poble.

Amb aquest projecte pilot i pioner al territori valencià, tenim una doble intenció. Primer, que l’alumnat es professionalitze en un context socioeconòmic diferent de l’habitual (l’urbà de costa, en el nostre cas) i que puga apreciar que el talent empresarial també es troba en contextos desmassificats. Després, que la joventut tinga en consideració l’opció rural per al desenvolupament del seu projecte vital i professional.

Òbviament, el repte demogràfic no només va de desmuntar estereotips i prejudicis sobre la vida als pobles. Les administracions estem treballant per garantir serveis igualitaris i mesures fiscals que no condicionen negativament l’elecció pel rural. En el cas que ens ocupa, estem reforçant la descentralització dels serveis acadèmics de la capital per fer circular les bones idees i les col·laboracions amunt i avall de les nostres comarques.

Talent Rural comença amb bon vent i esperem que es consolide com a recurs per a fixar la vida i reactivar l’economia dels nostres pobles. Ens prenem molt seriosament aquesta iniciativa a la qual li farem un seguiment exhaustiu per implementar les millores necessàries a les futures edicions. Segur que serà un èxit!

*Diputat provincial de Promoció Econòmica