Dins de la política econòmica quimèrica que Donald Trump practica com a president dels Estats Units, la setmana passada va anunciar aranzels del 25% a les exportacions de taronges com a reacció al fallo de l’Organització Mundial del Comerç pel cas de les ajudes a Airbus. Els Estats Units han sigut destí de fins a 80.000 tones de taronges valencianes. L’impacte de la mesura de Trump encara està per quantificar, però arriba just un any després d’una campanya de cítrics que l’any passat es va registrar com la pitjor en tres dècades, amb pèrdues de fins a 67 milions d’euros.

L’origen de la crisi dels cítrics té diversos orígens: una part té a vore amb el propi sector (falta de varietats que amplien la temporada, de modernització en la distribució, de rendibilitat pel tipus de propietat...), però també una causa que és comú a tota la crisi agrícola i té a vore amb dinàmiques comercials de caire neoliberal: els tractats de lliure comerç impulsats per la UE amb els països de l’hemisferi Sud i l’excessiu control de grans operadors en la cadena de distribució són la principal amenaça d’un sector capital per a Castelló durant la nostra història recent.

La política aranzelària de Trump de nou, ara en un sentit econòmic antagònic, amenaça la nostra taronja i ens reafirma en la necessitat de redefinir les nostres formes de consum més sostenibles i de proximitat. I en eixa transició en els hàbitats de consum les administracions públiques hem de concentrar els nostres esforços per donar suport als productors que encara lluiten per mantindre vives les seues parcel·les i per minimitzar la petjada de carboni d’aquells productes que amb més freqüència consumim, perquè l’agricultura sostenible, de kilòmetre 0 i ecològica és l’única que pot oferir cert horitzó al sector.

El 20 d’octubre l’Ajuntament de Castelló reprendrem una nova edició de la Fira de la Taronja amb eixe objectiu, el de fomentar la nostra taronja, eixa que sembla que Trump no ens vol comprar (ni falta que ens fa) i fomentar dinàmiques de comercialització curta més sostenible per al nostre planeta i més rendible per als nostres llauradors. Este any, a més, ens implicarem junt amb el sector en reduir els residus plàstics generats per la Fira i en les pròximes edicions aspirem a oferir productes certificats en els paràmetres d’agricultura ecològica per anar avançant en eixa transformació sostenible.

Si compartim la premisa que la nostra agricultura (i no sols de cítrics) és necessària en el nostre terme municipal per garantir la nostra qualitat de vida, la qualitat del nostre aire, formes de consum sostenibles i la nostra identitat com a poble, la seua viabilitat no pot dependre dels capritxos de Trump. Ens calen alternatives i horitzons nous.

*Portaveu de Podem-EUPV a Castelló