Si les campanyes de taronja han tingut alts i baixos, la campanya d’este any ha sigut, sense cap dubte, de les pitjors que es recorden. La fruita més icònica dels valencians i valencianes està, literalment, tirada per terra, un fet que ens trenca l’ànima com a poble i com a societat. Els nostres llauradors i llauradores que han passat la vida dedicant-se al treball de la terra ara veuen com el fruit de tant d’esforç no es paga ni a preu de cost. Tot un despropòsit.

M’he criat entre taronges, recordo perfectament quan mon pare i ma mare em feien anar a encaixar en acabar l’escola. Em pagaven la caixa de taronges a 25 pessetes, el meu primer sou. Volien que la meua germana i jo aprenguérem, des de menudes, el sustent familiar. Ara, amb perspectiva, els agraisc haver-me fet estimar la taronja.

Aquella dedicació i implicació fa que em dolga especialment quan escolto alguns partits polítics dir que el problema de la nostra agricultura és que ens volem dedicar a xuclar de les subvencions. Com si fora un delicte voler viure del treball.

Tenim una agricultura de minifundi que implica molta redistribució de la riquesa del sector agrícola. Moltes persones treballant la terra que subsisteixen del seu treball sense acumular grans fortunes. Cooperatives arrelades als nostres pobles amb una funció social importantíssima. Empreses amb producció modesta que donen feina a la gent dels pobles i acaben convertint-se quasi en una família gran.

Ara tot això està en perill, tota la nostra manera d’entendre la terra i el nostre entorn. I tot per uns acords internacionals votats pels partits majoritaris on res de tot açò s’ha tingut en compte, on ni tant sols s’han garantit les mateixes condicions fitosanitàries al producte estranger que demanen al producte valencià. Ni els governs del PP ni els dels PSOE han exigit mai a Europa acords que respecten el nostre producte.

PERÒ TOT AÇÒ acaba ací, Compromís exigirà el respecte que mereix la taronja en la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Per dignitat i lleialtat al poble valencià.

*Diputada de Compromís al Congrés