L’Ajuntament de Vila-real ha aprovat una declaració institucional per tal de defensar els cítrics valencians davant el canvi d’aranzels de la Unió Europea; bàsicament es demana que l’acord comercial amb el sud d’Àfrica no es faça efectiu en els termes actuals, tenint en compte que són un mercat exterior i la situació econòmica dels llauradors valencians ja és molt dolenta.

Nosaltres, de tota manera, opinem que les polítiques aranzelàries i proteccionistes no resultaran efectives per a salvaguardar el teixit econòmic valencià vinculat a la taronja, en tot cas poden resultar una ajuda puntual. El problema està en un altre lloc: en la forma essencialment injusta en què es desenvolupa el comerç internacional. El mercat dels cítrics, com el de tants altres productes agraris, està subjecte a unes regles que produeixen l’empobriment dels xicotets productors.

Les polítiques aranzelàries del nord (com la Unió Europea) perpetuen aquest estat de coses: faciliten l’entrada d’allò que convé al capital i dificulten l’entrada del que no li convé. Això, entre altres efectes, deixa els països empobrits a mercé de la progressiva devaluació de les matèries primeres.

Els beneficiats, en canvi, són les grans empreses de la transformació i la comercialització, que controlen el mercat i donen suport a aquestes pràctiques duaneres. Els grans perjudicats són els xicotets productors del sud i del nord, obligats a vendre a unes poques grans empreses compradores en les condicions que aquestes els imposen. I sinó, a ser exclosos del mercat. Tothom sap com era l’apartheid als camps de taronges sud-africans. No ho permetem més, globalitzem la justícia i anem cap a un comerç just, en benefici també del camp valencià. H

*Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Compromís per Vila-real