Fa uns dies el president Puig va donar les estadístiques turístiques al País Valencià: 9 milions de visitants (3% d’augment) que gastaran 4.300 milions i la rendibilitat que augmenta un 8% (el treball, malgrat les condicions de precarietat, sols un 5%). Aprofitant, va dir que no era el moment de reobrir el debat de la taxa turística, almenys en l’àmbit autonòmic. Per a l’executiu tot va bé.

El turisme és un fluix econòmic imprescindible per a una economia amb tants desequilibris com la valenciana. I és vital per molts municipis, especialment els que hem perdut part del nostre teixit industrial arran de la crisi. Però no podem perdre la perspectiva, ja que requereix grans inversions públiques per posar a punt platges castigades pels temporals i l’erosió i reforçar serveis (sanitaris, policials, neteja, residus o pàrquings). Si afegim inversions per millorar l’accessibilitat o l’oferta cultural i recreativa, la factura creix per als ajuntaments, l’administració que dóna la cara davant de turistes i ciutadans. Si totes les polítiques apunten avui a la corresponsabilitat en la sostenibilitat, perquè el turisme valencià no?

LA TAXA TURÍSTICA és avui moneda corrent als països que competeixen pel lideratge turístic mundial (França i EEUU), els del nostre entorn (Itàlia, Marroc i Portugal), a les Illes Balears i Catalunya i a les principals ciutats i zones turístiques d’Europa. Afecta les estades hostaleres i residencials i les cobren els que donen el servei (en França Airbnb la recapta en 23.000 municipis). Varia entre 40 cèntims a un 5-6% de l’allotjament i no s’aplica a menors ni persones amb mobilitat reduïda. Algú deixa de visitar l’Algarve, Roma, França o Mallorca per un sobrecost setmanal de 7-15 euros? De veritat creu el consell que no podem estar a nivell europeu a l’hora de gestionar un turisme sostenible?

Si la taxa té un tram autonòmic permet la solidaritat amb els municipis que reben turisme de dia que no pernocta, com passa a les comarques interiors de Castelló. Ja no estem als temps d’»Això ho pague jo!», ara hem de buscar un turisme sostenible entre totes i tots.

*Alcalde de Vinaròs