Estem davant d’unes circumstàncies excepcionals i les xifres d’afectats per la pandèmia durant la tercera onada de coronavirus a la Comunitat Valenciana són molt dures. Davant d’aquesta situació, el comportament de la ciutadania ha de ser absolutament responsable i exemplar, ja que qualsevol imprudència és letal per a tots, especialment per a les persones més pròximes i que més estimem.

El govern de la Generalitat valenciana va ser el primer a prendre mesures restrictives per al període nadalenc i el que va imposar les restriccions més estrictes en tots els àmbits de les comunitats autònomes. Així, va avançar el toc de queda una hora, fins a les deu de la nit, i va decretar el tancament de l’hostaleria i la restauració de vesprada. També l’aforament en els comerços, es limita al 30%, tot i que de moment encara poden seguir oberts. I, a pesar de tot això, estem en un nivell molt alt i molt preocupant de contagis.

Encara mantenim la confiança que no siga necessari confinar la població a casa seua durant aquesta tercera onada d’aquesta pandèmia de coronavirus, a l’espera de vore el resultat de les últimes mesures i restriccions acordades pel Consell, que són molt dures i que suposen ja un semiconfinament. Amb tot i això, caldrà esperar perquè el temps transcorregut des de les festes de Nadal i Cap d’Any no és suficient per a valorar l’impacte que han tingut.

Dins de tot aquest maremàgnum i despropòsit, s’encén un llum en forma de vacuna, un èxit de la ciència i la col·laboració, però encara ha d’arribar a tots. Encara ens queda fer un últim esforç, en què cadascú hem d’assumir la nostra responsabilitat, la ciutadania, les autoritats, i les empreses. Les restriccions que estan vigents en l’actualitat les hem de complir estrictament.

A la Comunitat Valenciana fins dilluns ja s’havien administrat prop de 49.000 dosis de vacunes contra la covid-19, xifra important que suposa el 80% del total de dosis rebudes fins aquell moment. Tot i que la vacunació s’allargarà en el temps, de sis a vuit mesos, per aconseguir la immunitat de grup necessària per a estar protegits.

Mentre, caldrà prendre mesures dràstiques per a doblegar la corba i accions de protecció sostingudes perquè no continue incrementant-se la incidència de casos a la Comunitat. Cal frenar aquesta tercera onada i les forces polítiques han de seguir col·laborant amb un alt sentit de responsabilitat.

Per totes aquestes raons, vull insistir a fer una crida a la prudència, a la responsabilitat i a la solidaritat amb els altres. És el moment de l’exigència màxima del compliment de les restriccions adoptades, perquè està en joc la vida, la salut dels ciutadans i la recuperació econòmica i social. No hi ha cap altra eixida ni travessa. La ciutadania de Borriana ja hem pagat un preu molt alt, no fem per tornar arrere. H

*Alcaldessa de Borriana