Tradicionalment, la tornada al col·le és quasi un moment simbòlic i carregat d’optimisme: els xiquets i xiquetes tornen a les aules, s’acaben les vacances i els motors de la vida tornen a posar-se en marxa. Enguany, però, el retorn dels escolars a les aules està sent, i amb tota la raó, una causa de preocupació i incertesa per als pares i les mares i per a la comunitat educativa en general. També per a l’Ajuntament de Vila-real ha estat tot l’estiu una preocupació i una ocupació constant.

En contacte continu amb els equips dels centres docents de Vila-real, hem estat treballant tot l’estiu en un Pla municipal de retorn físic a l’escola que, articulat en cinc eixos principals, no té altre objectiu que posar tots els recursos municipals a la disposició de les necessitats dels centres, dels pares i les mares, perquè la tornada a les aules siga segura i el més normal possible. El reforç de la neteja en les escoles, la seguretat en els accessos, la dotació d’espais en el cas que es requeriren per a fer possible els protocols de seguretat en les aules, l’ampliació de la xarxa de conserges a través del pròxims plans d’ocupació de la Generalitat o ajudes a l’escola concertada si no arribaren d’altres administracions són els cinc eixos del Pla que vam dissenyar per a, juntament amb les inversions en millores i manteniment, deixar les escoles a punt per a una tornada a les aules que es preveu particularment complicada.

Sabem que no serà fàcil. Els protocols de seguretat per la covid-19, en actualització continua perquè tampoc les circumstàncies de la pandèmia són estàtiques, les incerteses i confusió de les últimes setmanes, la normal preocupació davant possibles contagis... El curs 2020-2021 es presenta, com a poc, difícil. Però les administracions, i per suposat l’Ajuntament de Vila-real el primer, està a la disposició dels pares i mares per a fer donar resposta a les necessitats que es vagen presentant al llarg del curs.

Ens consta que els centres educatius de Vila-real han fet un esforç titànic per adaptar els seus espais a la situació actual, amb circuits segurs, accessos diferenciats, distància de seguretat entre taules, divisió de patis, entrades graduals...

Cadascun d’ells amb el seu propi pla de contingència, tenint en compte les circumstàncies especials de cada centre, per a què els xiquets i xiquetes puguen tornar a les classes amb totes les garanties de seguretat front a la covid-19 i amb la màxima normalitat possible.

Amb ells, estem i estarem. La seguretat dels nostres xiquets i xiquetes és la nostra principal preocupació. Per això, no escatimarem esforços per a, en tot allò que està a la mà de l’Ajuntament, ajudar a fer possible un curs en les millors condicions. Escoltant i canalitzant les demandes i preocupacions dels equips directius, de les AMPA –amb qui m’he reunit aquesta setmana- i de la comunitat educativa en general, reunida ahir en Consell Escolar Municipal. La vostra preocupació és també la nostra. H

*Alcalde de Vila-real