Hui comença oficialment el curs escolar més atípic dels últims anys, en un any marcat per la pandèmia de la covid-19. En estos mesos, el coronavirus i les seues conseqüències han suposat un canvi en tots els àmbits de la nostra vida. També en les nostres prioritats, individuals i col·lectives. Per això, des de les institucions públiques treballem cada dia per a garantir la seguretat i la prevenció dels contagis.

Estos dies hem hagut de prendre decisions importants i ho hem fet en coordinació amb les autoritats sanitàries i amb els centres educatius de la nostra ciutat, amb l’objectiu que la tornada a les aules es realitze en un entorn segur per a l’alumnat i per als equips docents. Sabem que des dels col·legis i els instituts s’ha fet una gran tasca per a crear els seus plans de contingència contra la covid-19.

Estos plans es veuran reforçats des de l’Ajuntament amb un augment de la freqüència de la neteja i desinfecció de totes les dependències. Concretament, el reforç serà de 38 hores diàries. Això equival a 5,5 persones més treballant per la higiene dels nostres centres educatius. Haurem d’assumir una despesa mensual de 10.000 euros més. Però ara no hem d’escatimar diners en la seguretat dels nostres xiquets i joves i dels mestres i professors.

Una altra mesura preventiva és la creació de zones peatonals provisionals en l’entorn dels centres educatius. Els seus voltants es tancaran al trànsit perquè hi haja més espai i no es produïsquen aglomeracions en les entrades i les eixides. També s’ha ampliat el nombre de portes per les quals s’accedeix als col·legis i instituts per a evitar contactes entre els grups de convivència.

Sabem que són accions que provocaran un canvi en els hàbits de transport i mobilitat de molts pares i mares i també de molts vallers i valleres que utilitzen estos carrers. Però tots hem de posar el nostre gra d’arena per a fer les coses més fàcils en este nou curs escolar. Tots podem contribuir a tindre una tornada a l’escola més segura i a prevenir la transmissió de la covid-19.

M’haguera agradat que el protagonisme absolut d’este inici de curs fora per a les obres del Pla Edificant, que estan realitzant-se en el CEIP Eleuterio Pérez i en el CEIP Recaredo Centelles. També hem fet un gran esforç per a coordinar el desenvolupament d’estes obres tan necessàries amb l’activitat escolar, amb una reunió en la qual van estar presents representants de les empreses, els directors dels dos col·legis, tècnics municipals i l’inspector d’educació. Així, es garanteix que els treballs de remodelació no afectaran el funcionament normal dels centres.

Són dos obres importants perquè suposen la reforma dels banys en ambdós casos, la substitució de la tanca exterior a l’Eleuterio Pérez i la construcció d’un nou pavelló d’infantil al Recaredo Centelles. Dos obres molt reivindicades i que suposen l’inici del Pla Edificant a la nostra ciutat. Este projecte de col·laboració entre la Conselleria i l’Ajuntament per a millorar els nostres centres educatius seguirà donant els seus fruits en els pròxims mesos i més instal·lacions es veuran beneficiades. Seguim i seguirem pel camí d’apostar per una educació pública digna i de qualitat. H

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó