En aquests dies de major afluència als nostres cementeris és quan més es visibilitza la tasca de les administracions en aquests espais. L’1 de novembre és el dia central en què la ciutadania de Castelló visita en massa els cementeris, especialment el de Sant Josep, per recordar els seus estimats que ja no estan entre nosaltres. Com a regidor de Cementeris, un dels objectius que vaig marcar va ser que eixe dia significara una jornada de concòrdia, de convivència entre totes i tots i és per això que vam decidir fer una programació que donara la possibilitat de participar en tots els actes, tant civils com religiosos, sense obligar a decidir-se’n per un i creant problemes de coordinació com passava anys anteriors.

Amb eixe criteri de convivència també vam decidir dotar dels recursos adequats als dos actes i a més, junt amb la Regidoria de Cultura i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, posar en valor la zona civil del cementeri de Sant Josep. Des de l’any passat ja no és un cementeri sense noms. Des de l’any passat 969 represaliats franquistes, uns soterrats en cementeri civil i altres en la zona catòlica, ja tenen nom. Ja s’ha acabat la indiferència, la insensibilitat, la desmemòria.

Però la tasca en el cementeri va més enllà de la festivitat de Tots Sants. Estem prop d’un acord de col·laboració pel qual es podran realitzar soterraments musulmans al Nou Cementeri i evitar els desplaçaments a València. S’ha posat en marxa un segon itinerari cultural dedicat a donar a conéixer l’obra funerària de l’escultor castellonenc Juan Bautista Adsuara, donant així continuïtat a un projecte que pretén divulgar l’extraordinari patrimoni cultural del cementeri. A més l’any 2018 es realitzaran inversions en el cementeri, després d’anys en l’oblit, per valor de 300.000 € per a millorar l’asfaltat, voreres i cobertes. Totes aquestes accions amb un objectiu clar: dignificar el cementeri.

*Portaveu Socialista a l’Ajuntament de Castelló i regidor d’Urbanisme