Article 14 de la Constitució Espanyola: «Els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social».

Permeteu-me que hui parle d’alguns aspectes personals. Però és que el context m’ho demana. Ma mare va nàixer a Saúca (Guadalajara); el meu sogre a Zalamea (Badajoz). El meu fill és de Betxí. Tres pobles diferents, de racons diferents d’arreu de l’Estat. Units per circumstàncies del destí al meu poble.

Amb les dades oficials en la mà, els extremenys van tindre l’any passat una inversió per part dels Pressupostos Generals de 280 euros per càpita. Els de Castella la Manxa, 210 euros. Nosaltres, els valencians, 119 euros. És a dir, el Govern central va destinar a extremenys i castellans molts més diners que per als nostres conciutadans.

Pel que fa a les balances fiscals, és a dir, el que aporta cada comunitat autònoma a l’Estat i el que rep després en transferències, la cosa és, si fa no fa, similar. Extremadura va rebre 2.730 milions d’euros més del que va aportar. Castella la Manxa, 2.465 milions més. Nosaltres, els valencians, vam rebre 1.400 milions menys del que vam recaptar.

Els números no deixen lloc a dubte. Les cosines del meu fill reben més diners en cada pressupost estatal i, per tant, tenen més possibilitats de tindre inversions per millorar la seua qualitat de vida. I això, lamentablement, ocorre any rere any, independentment del partit que governe a Madrid.

En el fons subjau un problema enquistat de fa molt de temps i que ens empobreix, cada vegada més, com a poble. I que qüestiona, clarament, l’article 14 de la Constitució Espanyola: «Els espanyols són iguals davant la llei». Fins a quan seguirem així? Fins a quan haurem d’aguantar eixa «discriminació per raó de naixement»?

*Alcalde de Betxí