El 28 de setembre de 1238 els musulmans de València hissaren a la torre d’Alí Bufat el Penó de la Conquesta. Amb aquest gest mostraven la capitulació davant les tropes catalanoaragoneses. Dies després, el dissabte 9 d’Octubre Jaume I féu l’entrada oficial a la ciutat, fet que va constituir el naixement simbòlic del nostre poble.

No va ser fins un segle després, al 1338, quan valencians i valencianes van celebrar per primera volta la nostra Diada. En aquell moment el Regne s’estava consolidant institucional i socialment gràcies a la incorporació de les terres del sud i a l’arribada de nous pobladors. Passats els segles, i malgrat prohibicions com la del Decret de Nova Planta..., valencians i valencianes hem mantingut el record del nostre naixement. I ho hem de seguir fent amb el mateix objectiu que els nostres avantpas-sats. Però eixa tasca de vertebrar i cohesionar la nostra terra ha de ser fruit d’un treball constant del conjunt de la societat i de les nostres institucions, especialment de la Generalitat i de Les Corts.

Però a més de la voluntat de ser, calen les ferramentes: connexions eficaces que vertebren les comarques; cal seguir construint escoles; refermar la sanitat universal de qualitat; mitjans que fomenten l’ús de la llengua; enfortir encara més les polítiques contra les desigualtats; donar suport al teixit comercial i industrial per generar ocupació... En definitiva, cal millorar la qualitat de vida de la gent. I per a fer-ho, a més dels mecanismes d’autogovern, necessitem els recursos per dur a terme estes polítiques. Cal doncs, trencar l’espiral d’infrafinançament que patim.

Segons alguns estudis, la nostra terra porta més d’un segle per davall la mitjana d’inversió de la resta de l’Estat. Una herència pesada que s’agreuja amb el model actual de finançament i amb un Govern central que ens castiga a la cua d’inversió.

Poder construir un país millor està a les nostres mans, però correm el risc que altres debats silencien el clam valencià. Per això, tots i totes tenim una cita el 18 de novembre per aconseguir un #TracteJust. Hem d’alçar la veu! H

*Diputat de Compromís a Les Corts i tinent d’alcalde a l’Alcora