Tots a una veu. El dissabte, 60.000 valencians i valencianes ens vam unir per a revindicar al Govern d’Espanya un finançament just per al nostre territori en una manifestació històrica pels carrers de València. Com a representant dels vallers i valleres, vaig assistir per a defensar que no volem ser més que ningú, però tampoc menys, perquè els valencians reben 235 euros menys per persona que la mitjana nacional.

En la manifestació vam estar al costat de la societat civil, dels sindicats, de representants dels empresaris i de tots els partits polítics a excepció del Partit Popular. El PP s’ha quedat sol en contra d’una situació injusta i que és un llast per a la nostra terra, perquè els valencians i valencianes rebran enguany 237 euros menys que la mitjana estatal i 839 euros menys que la comunitat millor finançada.

Açò suposa entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament. Si se suma l’infrafinançament i la infrainversió, enguany la discriminació per part del Govern d’Espanya a la Comunitat Valenciana arriba als 1.600 milions d’euros.

Reivindiquem rebre els mateixos diners i tenir un tracte igualitari amb la resta de comunitats autònomes, perquè no pot haver ciutadans de primera i de segona segons on visquen. També reivindiquem les infraestructures necessàries per al progrés de la nostra terra, com el Corredor Mediterrani, per a facilitar el transport de les mercaderies que produeixen les nostres empreses i que creen riquesa.

DEMANAR JUSTÍCIA // Esta reivindicació no és de ser ni d’esquerres ni de dretes ni enfrontar als valencians amb la resta, sinó demanar el que és just. I en això el PP ens ha donat l’esquena. Han estat 20 anys ofrenant tantes glòries a Espanya i deixant-nos les butxaques buides i ara són incapaços de demanar al Govern de Mariano Rajoy allò que ens pertany: ni més ni menys.

No obstant, estic molt orgullosa de la resposta dels valencians i valencianes, de nord a sud, alçant-se en peu per a demanar el que és nostre, el que ens toca, per a tindre unes millors infraestructures i poder invertir més en sanitat, educació, ocupació i benestar social. Amb un nou model de finançament més just i que no ens discrimine, el Consell també podria aportar més diners als ajuntaments, que som la institució més propera a les persones.

Per tot això, exigim i seguirem exigint fins aconseguir-ho una reforma immediata del sistema de finançament, que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits de manera equitativa entre totes les autonomies, que possibilite als valencians i valencianes tindre uns serveis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies.

També és necessari un repartiment de les inversions i una execució que acabe amb el dèficit inversor al nostre territori, que compense en tot cas la insuficiència inversora en els últims anys i dedique una quantitat de recursos ajustada al nostre pes poblacional. Així com que el Govern central reconega també els dèficits de finançament acumulats.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó