S’acosta el 9 d’Octubre, una data en la qual els valencians celebrem amb orgull la nostra història, les nostres tradicions i la nostra identitat. Enguany podríem celebrar també l’inici d’una nova era amb més drets socials i millors serveis públics gràcies a la col•laboració de l’Estat. Però, malauradament, no serà possible.

Enguany arribarem al 9 d’Octubre amb un infrafinançament per part de l’Estat de més de 18.000 milions d’euros. Es diu prompte, però es pateix llargament. I ho patim cada vegada que un valencià ha d’esperar set hores en una sala d’urgències per a ser atés, cada vegada que la mala visibilitat provoca accidents a una carretera secundària o cada vegada que un treballador ha d’acceptar un salari irrisori per la falta d’alternatives. Ho pateixen totes les persones dependents i les seues famílies quan han d’esperar anys per a rebre una ajuda econòmica amb la qual afrontar la situació que viuen. Ho pateixen també tots els pares i mares que lluiten per tindre una renda mínima després que l’atur i l’increment progressiu dels preus els esgotaren els recursos.

En l’àmbit autonòmic, els recursos públics també van ser exhaurits per aquells que es passejaven amb iot i lluïen bosses que costaven més del que cobren molts ciutadans, un fet que va contribuir a fer més gran el forat del dèficit. Cada valencià, vosté, jo, son pare o la seua filla rebem, de mitjana, 260 euros menys que la resta dels ciutadans espanyols. Dimecres, el Congrés dels Diputats va donar llum verda a la reforma de l’Estatut Valencià que proposa fórmules per equilibrar els diners que rep la Comunitat Valenciana i fer possibles, entre altres, la creació d’infraestructures dignes i la potenciació dels drets socials.

Aquesta aprovació suposa obrir una porta a les oportunitats. De crear llocs de treballs, de fer fort el sector citrícola, d’educar als xiquets i xiquetes amb materials de qualitat i amb professionals preparats i de descongestionar les llistes d’espera sanitàries. Tots, absolutament tots els valencians, serien beneficiaris d’aquestes mesures i per això hem d’exigir un finançament just tots a una veu. H

*Alcaldesa d’Almassora