Els cinc continents són quatre». En lingüística, la coherència és un dels punts cabdals d’un text. Si presentes idees contradictòries o vols enganyar o no saps escriure.

La Constitució explica que Espanya és diversa en llengües, però només apareix l’espanyol. Parla de diversitat de regions i no diu cap pel seu nom. Expressa que és diversa en banderes i sols en descriu una. I, finalment, afirma que hi ha llibertat religiosa, però automàticament sols esmenta el catolicisme. Les pitjors dictadures del món s’autoqualifiquen de democràcia: us sona la República Popular «Democràtica» de Corea?

Aquesta setmana es commemora arreu d’Europa la Reforma Protestant. En molts països, el passat 31 d’octubre fou fins i tot festiu. Amb motiu dels 500 anys del naixement d’aquesta confessió, les esglésies evangèliques van demanar que aquest dia ho fóra ací. Mai es va atendre la sol·licitud.

La història espanyola està plena de protestants que morien en fogueres inquisitorials per practicar la seua fe. Vila-real té moltes tradicions d’arrel catòlic a què els regidors solen assistir. Menys o cap atenció solen rebre les tradicions evangèliques, gitanes, romaneses, musulmanes o tantes altres. Les societats modernes són com un arc de sant Martí, de molts colors. Si projectem una imatge monocolor estem distorsionant i sent molt injustes amb les ciutadanes del país, perquè tots els col·lectius que he anomenat paguen impostos. És per això que, de manera simbòlica, la Regidoria de Tradicions col·laborarà aquest diumenge, 4 de novembre, a les 11 del matí, a la Plaça Major de Vila-real, amb la commemoració del naixement de la Reforma Protestant. És un xicotet pas, però seguirem caminant.

Queda tothom convidat!

*Regidor de Tradicions de Compromís per Vila-real