Són moltes les coses que ens fan sentir orgullosos de ser alcorins i alcorines. Les nostres tradicions i costums representen un motiu destacat. El diumenge passat vam celebrar el 175è aniversari de la Fira del Mussol, el seu nom fa referència als mussols que s’usaven per a la pràctica del parany. Així, aquesta important fira ens recorda l’arrelada que està a l’Alcora i a la comarca de l’Alcalatén aquesta modalitat de caça.

També comptem amb el Concurs de Reclam de Boca, el més antic i popular que se celebra actualment a la província, impulsat per Amics del Parany de l’Alcora. I l’any 2016, es va crear l’Escola de Reclam.

Volem les nostres tradicions vives, i el parany no pot ser una excepció, per açò, és necessari que lluitem conjuntament per tal d’aconseguir que no es perda. Lluny d’utilitzar-ho de forma partidista, hem d’unir forces i remar junts en la mateixa direcció, cercant fórmules legals que permeten la seua pràctica.

Una altra destacada tradició alcorina és l’albà. Precisament, aquesta setmana hem sabut que Mª Luisa Ribés Gasch ha resultat guanyadora del XXIII Concurs d’Albaes, organitzat pel Col·lectiu Pro Defensa de l’Albà. D’aquesta manera, la seua albà, que porta per lema Salve Madre, serà cantada després de finalitzar la Missa del Gall, la pròxima Nit de Nadal. És la tercera vegada que Mª Luisa guanya aquest prestigiós concurs, ja ho va fer en els anys 2004 i 2010. Des d’ací reitere la meua enhorabona.

El parany, l’albà, Sant Antoni i la Rècua Arriera, la Festa del Rotllo, la Rompida de la Hora, Sant Vicent i la Mocadorà, Sant Cristòfol --patró de l’Alcora--, les Festes del Crist, les festes dels barris, la nostra música i foklore, els Gegants i Cabuts...i com no, la nostra ceràmica... fan de l’Alcora una localitat única i singular.

Vull agrair i posar en valor l’esforç de totes aquelles persones que treballen al llarg de l’any per tal de recuperar, mantenir i potenciar les nostres festes i tradicions, aquells actes i vivències que ens uneixen i que fan poble. I també el de totes aquelles persones que s’esforcen per divulgar-les i transmetre la seua importància als més joves, garantia de la seua continuïtat.

*Alcalde de l’Alcora