Periòdicament ressorgeix el tema de la comunicació ferroviària Castelló-Vinaròs. Una vegada i una altra vivim la mateixa seqüència: quan el PSOE governa a Madrid, el PP aposta decididament per una xarxa de comunicacions ferroviàries dignes per a les nostres comarques… i el Govern no fa res; quan governa el PP (com ara), el PSPV recorda l’obligació que té Madrid d’assegurar el tren per als nostres ciutadans… i el Govern continua sense fer res. El tragicòmic d’aquesta òpera bufa, és que els correligionaris del partit governant (en l’actualitat, com tothom sap i pateix, el PP) troben sempre raons tècniques per a justificar la inacció culpable del Govern central per impulsar la nostra xarxa ferroviària (mal anomenada de rodalies) entre Vinaròs i Castelló.

L’estació de trens de Vinaròs es va inaugurar el març del 1865, fa més de segle i mig, i en tot aquest temps no ha millorat massa la freqüència ni rapidesa de les nostres comunicacions, ni cap avall (Castelló i València) ni cap amunt (Tarragona i Barcelona). Ara, quan els experts parlen d’elements necessaris per a la vertebració territorial (jo li dic supervivència d’un territori), insisteixen en l’Eix Mediterrani i en l’AVE. No seré jo el que diga que no són necessaris --encara que amb matisos-- però el nostre territori necessita, i el més aviat possible, dos infraestructures irrenunciables: la comunicació ferroviària en Castelló i la gratuïtat sense matisos de l’AP-7.

Per això ens entristeix veure l’enèsima pirueta del PP que demana en una moció al nostre ajuntament que la Generalitat valenciana (que el seu partit va deixar «pelada») assumisca el cofinançament d’aquesta xarxa ferroviària que és competència de l’Estat. Senyors, una cosa davant de l’altra! Si en vint anys que vostés van governar a la Generalitat no van impulsar mai aquesta responsabilitat, no seria lògic que tots junts demanarem al govern central el que és la seua obligació (i la seua competència) i després negociarem altres aportacions? Bé, com segurament l’actual govern tampoc farà res, veure’m la seua postura quan canvien les tornes a Madrid o (esperem que no) a València.

*Alcalde de Vinaròs