Als que tenim una edat, quan llegim o escoltem aquestes sis paraules juntes, segurament ens ve al cap la cançó de Cristina y los Stop, que deia «Tres cosas hay en la vida: salud, dinero y amor».

Aquesta cançó dels seixanta m’arriba per ma mare, així que a més de la seua lletra, em ve al cap el record de veure-la pel passadís de casa cantant-la amb un somriure a la cara mentre venia cap a mi. Siga com siga a partir de certa edat la salut la valorem molt més que quan som joves. I els estic contant aquest record perquè igual de vegades cal tenir present les obvietats i no deixar-se portar de moment.

Els he de dir, que quan vaig pensar de fer aquest article no estava clar què passaria amb les festes de la Magdalena i, si finalment, el coronavirus acabaria per encomanar-se a les celebracions. Doncs al final ha sigut així i, malgrat que m’haguera agradat que la realitat fora una altra, la prudència i la responsabilitat ens han portat a l’ajornament.

A MI M’HAGUERA agradat escriure sols de les nostres festes. Del seu 75 aniversari, i que aquest serà el primer any que l’Ajuntament fiquem punts violeta, perquè la festa no és cap excusa, i les agressions masclistes s’han d’erradicar en qualsevol context. Volia parlar-los també que des de dilluns, teníem ja les parades a demanada en els autobusos de Castelló, tota una mesura per fomentar la igualtat i lluitar contra la violència masclista, i que podran utilitzar-les les dones durant les nostres festes.

Volia parlar-los de sostenibilitat, de què ara que hem d’estar tots junts i tenim més pressa és quan més cura hem de tenir. Que cada cosa ha d’anar al seu lloc. Que una botella de vidre en el contenidor de reciclatge pot tenir una i mil vides. Tot un exemple d’economia circular. Que hem fet campanyes per reciclar més, però també per netejar més, i és que l’Ajuntament en Magdalena fem un esforç amb els serveis d’emergències i seguretat però també neteja, un treball enorme de desenes d’homes i dones que garanteixen una ciutat neta per al ciutada.

MIREN, no és fàcil, ni popular prendre certes decisions. Però l’interés general ha d’estar per damunt de tot. Podrem debatre sobre moltes coses. Plantejar-nos els efectes en l’economia, i en les nostres vides. Parlar de si exagerem o si arribem tard. Però el que hem de tenir clar és que hi ha moments en què les coses s’han de fer amb fermesa i calma. I amb la mateixa fermesa, vull agrair la faena i la dedicació del personal sanitari en aquesta crisi. GRÀCIES, amb majúscules.

Ara ens toca unir forces per aturar l’expansió del virus, tindre especial cura amb les persones majors i malaltes, seguir les recomanacions sanitàries i no caure en alarmismes innecessaris. I després, tocarà buscar una nova data i posar totes les nostres energies en tindre les millors festes de la Magdalena de la història. Castelló s’ho mereix, la seua gent s’ho mereix i centenars d’empreses i professionals que dediquen temps, esforç i diners a fer gran la festa, s’ho mereixen més que ningú. Gràcies pel civisme, gràcies per la comprensió i Magdalena Vítol!

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i a la Diputació