Des de farà uns quants anys, l’aposta cultural a Borriana s’ha transformat degut principalment a la inquietud de la ciutadania per nous projectes que abans estaven lluny de realitzar-se, o simplement, de pensar-los.

En poc menys de quatre anys, la programació cultural, solament al Teatre Payà, ha arribat als 25.000 assistents anuals, encara que l’aposta per iniciatives culturals novedoses, i sobretot, a l’aire lliure, ha aconseguit doblar eixa xifra i situar-la com a referent de visitants i veïnat. I és que, amb sols cinc anys, s’han consolidat per un costat, i sorgit per altre, projectes culturals que atrauen a un públic que abans no havia pensat xafar la ciutat de Borriana. Exposicions de més de 45.000 assistents, cicles de teatre amb més de 5.000, són mostra d’una aposta per la cultura que funciona a Borriana.

Ara bé, al gran monstre musical del Arenal Sound, s’han sumat amb veu baixeta, però amb pas ferm dos apostes culturals importants a la ciutat, i que han aconseguit atraure a més de 15.000 assistents cadascuna en les últimes edicions. Emac, espais de música i art contemporani, naix del cor cultural de la ciutat, el nostre centre La Mercé, per acollir les noves propostes musicals i artístiques del moment, deixant a un costat la música més comercial, i aconseguint redescobrir un centre cultural que ara explota totes les seues possibilitats. Referent a nivell valencià, l’emac dóna passos cada edició per mostrar noves nous punts de vista culturals.

I per l’altre costat, un festival que aposta per continuar la tradició de ballar pels carrers amb les xarangues, però aquesta vegada amb les brass bands i la cultura de Nova Orleans i els seus ritmes. Jazz, blues i la música negra impregnen els carrers de la ciutat, convertint-la en escenari improvisats on el públic disfruta de la música a l’aire lliure, i descobreix noves idees culturals. A aquestes dos, naix fa ara un any, la Fira d’Arts al Carrer, una nova proposta humil que centra la producció de teatre al carrer com a principal objectiu, i el dinamisme de tots els barris de Borriana en segon escaló. Apostes que són dignes de donar un pas per ser referenciades com referents de turisme de cultura, un dels punts importants que ha d’esgrimir la nostra ciutat, i que persegueix ser un referent en els pròxims anys. Entre totes i tots, ho farem possible. Borriana referent cultural.

*Regidor de Compromís per Borriana