Totes aprenem a sobreviure amb unes quantes contradiccions carregades a coll, però no ha de ser senzill suportar-les quan adquireixen caràcter malaltís. Aquests dies hem tingut alguns exemples que poden il·lustrar ben bé el que dic. Entre d’altres, paga la pena destacar el discurs de dissabte passat de Mónica Oltra amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. Oltra, en altre temps ferma defensora de l’ús del valencià i que controla com poques la comunicació política, va fer un joc malabar amb les llengües digne del president d’honorabilitat qüestionable, Francisco Camps. Després que els oradors previs deixaren clar a les portes de l’Ajuntament que les gitanes són tan castellenques com qualsevol filla de veïna, Oltra va pujar a l’estrada per a fer un discurs mig en espanyol mig en valencià, començant una idea en una llengua i acabant.la en l’altra pressuposant que les gitanes i gitanos no parlen valencià. Amparo Marco, com ja ens té acostumades, va parlar en espanyol.

No sé si la intenció era integradora, però la veritat és que l’única cosa que es pot aconseguir amb aqueix tipus de discurs és fer un dany enorme a la normalització de l’ús del valencià pregonada des de Compromís i assumida pel PSPV, però els vots són els vots i 2019 està a tocar. La normalització passa justament per parlar en valencià de forma normal i no fer el que feia Camps i ara fan Oltra i Marco.

ENTRE les contradiccions que seguirem veient, figura el compromís del govern municipal per tal de separar les institucions públiques de les creences religioses de cadascú. En els dos anys que portem de legislatura, l’alcaldessa i regidors de govern de Castelló han assistit a nombroses celebracions religioses, aparcant el pacte subscrit amb Castelló en Moviment que comprometia als signants a vetlar pel principi de laïcitat. Haurien de tindre en compte que amb aquesta actitud estan legitimant a personatges tan sinistres, homòfobs i misògins com l’arquebisbe Cañizares o el bisbe Reig Pla. La defensa del principi de laïcitat és una obligació ineludible per a un govern autoproclamat del canvi.

*Regidor de CS En Moviment a Castelló