Sóc d’aquelles que pensen que cap lluita de la classe obrera ha d’estar aïllada, més aviat al contrari, totes aquestes són i han de seguir sent compartides. Perquè totes ens afecten, en primera persona o en el nostre cercle més pròxim. I si no fos el cas, que ho dubte, des d’aqueix sentiment de generositat i solidaritat per als qui pateixen aqueixes polítiques mancades de sensibilitat, aqueixes lluites les hem de fer nostres. Perquè al llarg de la història, el moviment obrer i des de l’internacionalisme ha sigut solidari.

Cadascuna d’aqueixes lluites té data en el calendari, algunes repetides de manera sistemàtica tots els anys, com ara el 8 de març (Dia de la Dona Treballadora), 28 d’abril (Dia de la Seguretat i la Salut en el Treball), Primer de Maig (Dia de la Classe Treballadora), 7 d’octubre (Dia Mundial pel Treball Decent), 17 d’octubre (Dia per l’Eradicació de la Pobresa) i 25 de novembre (Dia Contra la Violència Masclista).

Però hi ha altres dates que no són fixes en el calendari, jornades de lluita, variades i diferents que des del moviment sindical i els moviments socials ens veiem obligades a convocar, per defensar drets davant dels atacs dels qui dirigeixen les finances, de patronals irresponsables o de governs que exerceixen d’alumnes avantatjats a l’hora d’aplicar polítiques d’austeritat suïcida. Se’ns imposen i tenen poc a veure amb l’interés general i molt amb l’enriquiment il·lícit, i afebleixen l’estat social que consagra la Constitució.

Doncs bé, totes aqueixes lluites, jornades de defensa de drets i reivindicacions per a avançar cap a aqueixa societat més justa, lliure i igualitària i amable tenen des del meu punt de vista una data que uneix com l’argamassa totes les altres, ja que ens hi veiem reflectit el conjunt de la classe obrera. Xiquets, dones, joves, persones dependents, pensionistes, estudiants, treballadores i treballadors en actiu, mestresses de casa, empleades de la llar, autònoms, etc. Aqueix dia és demà, Primer de Maig. Un Primer de Maig que a Castelló, igual que es fa a Vinaròs des de fa uns anys, hem treballat per fer una manifestació unitària, que arreplegue totes les sensibilitats i lluites, hem treballat perquè en els carrers de Castelló hi haja una sola manifestació. Que les consignes arrepleguen totes les lluites i reivindicacions que en els últims temps s’estan donant en els carrers, des d’aqueixa transversalitat que les uneix a quasi totes.

Posar l’accent en la unitat, és el que per a aquest Primer de Maig hem realitzat des de CCOO, UGT i la CRTR (coordinadora que agrupa organitzacions i sindicats), amb vista i il·lusió de reproduir d’ara endavant aquesta unitat, perquè això és el que ens dóna fortalesa a la classe obrera, perquè unides en som més, més fortes, més solidàries. Una unitat que ens ha de servir per a transversalitzar la resposta a les polítiques que estan empobrint la ciutadania i engrandint la bretxa de les desigualtats. Milers de veus que cridarem demà que totes som manada, que ni un assassinat masclista més i que seguirem mantenint viva la flama que va prendre el 8 de març, però també la flama en defensa del sistema públic de pensions, de la negociació col·lectiva, la flama que ha d’il·luminar les empleades de la llar i aconseguir la ratificació del conveni 189 de l’OIT, la flama per aconseguir treball decent amb salaris decents i jornades decents.

Treball decent perquè en cap cas anar a treballar siga sinònim de perdre la vida en el lloc de treball, com a conseqüència de l’avarícia empresarial, de la falta de recursos en les inspeccions de treball i de lleis que s’incompleixen sistemàticament, que afavoreixen el buidatge de les arques públiques i que generen drames indecents en el món del treball amb clara repercussió per a la gran majoria social. Si com diu M. Rajoy l’economia creix al 3% i hem eixit de la crisi, ho volem notar i eixir-ne totes.

Per això animem, convidem, a participar en la manifestació del Primer de Maig, Per dir alt i clar que és temps de guanyar i és el temps de la unitat de les lluites de la classe obrera. Visca el Primer de Maig!

*Secretari general de CCOO Comarques del Nord