Les universitats som institucions en constant transformació. Des de la nostra gènesi, a l’Europa medieval, hem anat sumant activitats i funcions per contribuir al progrés de la societat. Així, a la missió inicial de preservar el saber i transmetre’l es va sumar, amb la Il·lustració, la incorporació del mètode científic i la funció investigadora. Posteriorment, cap a finals del segle XIX, amb l’expansió de les societats científiques, va començar a configurar-se la nostra tercera funció: la difusió de la cultura i l’extensió universitària.

L’extensió universitària és una manera d’obrir i estendre la ciència i la cultura a tota la societat, i un exemple de com fer-ho és mitjançant la Universitat d’Estiu. De fet, amb aquest mateix esperit, el 1932, durant el Govern de la II República, el ministre Fernando de los Ríos, deixeble de la Institución Libre de Enseñanza, va crear la Universidad Internacional de Verano de Santander. Una Universitat impregnada dels principis institucionistes de llibertat i humanisme, i convertida amb el temps en la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

Compartiran amb mi que la Universitat del segle XXI poc té a veure amb la de l’Espanya de la dècada de 1930. Com tampoc tenen relació les respectives societats. En el moment actual, a més a més de tenir l’objectiu d’estendre la cultura, les universitats tenim la responsabilitat de ser agents de canvi i de formar una ciutadania crítica i compromesa amb el seu temps. A la Universitat Jaume I volem impulsar aquesta nova missió universitària. Una missió que ens obliga a exercir un paper més actiu en la societat, un paper d’impulsor del debat i del dubte com a motor de cerca de la veritat.

Per aquest motiu, la Universitat Jaume I enceta enguany un ambiciós projecte d’Universitat d’Estiu. Amb la col·laboració d’altres institucions i empreses, hem dissenyat una nova proposta formativa i cultural per al període estival amb què volem donar un impuls a aquest àmbit i apropar-nos a la societat.

A partir d’un disseny institucional que ha liderat la nostra vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, i el responsable del projecte, el professor i escriptor Santiago Posteguillo, hem configurat una oferta educativa reduïda però molt potent, i amb voluntat d’anar creixent any rere any.

La Universitat d’Estiu de la Jaume I començarà amb un curs dirigit pel mateix professor Posteguillo, que analitzarà La literatura i el temps: la recreació del passat en la novel·la, i que, entre el 26 i 28 de juny, portarà a les nostres costes alguns dels noms més importants de la literatura contemporània, com ara José Luis Corral, José Calvo Poyato, Alejandro Corral, Antonio Pérez Henares, Carmen Posadas, María Dueñas, Espido Freire o Ayanta Barilli.

A continuació impartirem el curs El talent que necessitaran les universitats. Retenir-lo, atraure’l i recuperar-lo, del 3 al 5 de juliol, que té com a director Francisco Michavila, el nostre rector honorari i conseller d’Educació en la representació espanyola davant l’OCDE, la Unesco i el Consell d’Europa. Si hi ha un tema que, en aquests moments, preocupa, tant la administració educativa como la societat en general, és l’atracció i la retenció del talent. Per aquest motiu, comptarem amb alguna de les persones que més poden aportar en aquest tema, com ara experts internacionals de reconegut prestigi: Helena Nazaré, Vincent Hoffmann-Martinot o Liesbeth van Welie, així com investigadores i investigadors, gestors universitaris i responsables de diferents institucions.

Per la seua banda, la nostra doctora honoris causa Anna Lluch i Vicent Montalt, director del màster universitari en Traducció Medicosanitària, abordaran la «Comunicació per a la salut centrada en les persones: cap a un abordatge interdisciplinari», del 10 al 12 de juliol. Al mateix temps, impulsat per la Conferència de Rectores i Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) i la Fundación CyD oferirem un curs, del 15 al 17 de juliol, sobre L’espai iberoamericà del coneixement. Contribucions de la universitat a una economia avançada i sostenible en la regió.

Aquestes propostes es complementaran amb altres fetes per la comunitat universitària, que ha presentat cursos, com ara: Art, ciència i màgia. La imatge entre el mite i el coneixement, Transparència i bon govern als nous ajuntaments i Delictes d’odi i protecció de les víctimes. Eines pràctiques per a l’acció.

Esperem que aquest estiu, i amb aquesta oferta formativa, Benicàssim i el nostre campus del Riu Sec es convertisquen en un espai privilegiat per a la confrontació d’idees i el debat. Ho esperem, i us convidem a participar en els cursos, perquè estic convençuda que mitjançant el debat i el pensament crític podrem, entre totes i tots, generar propostes de canvi que ens ajuden a progressar com a societat.

*Rectora de la Universitat Jaume I