En l’últim trimestre de l’any, els ajuntaments preparem els pressupostos que guiaran el treball de l’any per vindre. En la majoria dels pobles i ciutats, veiem aquests dies com estan fent pressupostos per a gestionar el present i el futur. A Vila-real, però, a la gestió del present i del futur, hem d’afegir la gestió del passat. I això es reflexa inevitablement en els comptes municipals que aprovarem en els pròxims dies.

A l’Ajuntament de Vila-real, continuem, doncs, gestionant el passat que ens han deixat els empastres de l’urbanisme del Partit Popular: més de 25 milions d’euros ja pagats en aquests vuit anys i el que encara ens queda, a més dels 10 milions amortitzats ja del préstec de 20 milions subscrit pel PP que ens han generat, de moment, 6,5 milions d’interessos. Préstec del que encara ens queden altres 10 milions d’euros per pagar fins al 2027. En total, prop de 50 milions d’euros pagats de l’herència del Partit Popular de Vila-real que, a pesar de tot, encara no ha acabat de llastrar la ciutat.

Però, malgrat totes aquestes dificultats, Vila-real no deixa d’avançar. No ho hem deixat de fer aquests últims vuits ni deixarem de fer-ho ara. Perquè sempre hem tingut com a màxima que hem de mirar al futur i que no podem quedar-nos només en la gestió del passat, descuidant el present i el pervenir.

Els comptes que estem preparant demostren que l’actualització de la contribució no era un caprici; ben al contrari, era una mesura imprescindible. Perquè encara que ingressem un poc més pel costat de l’IBI, hem deixat d’ingressar per altre costat (menys plusvàlues, els 180.000 euros de l’IBI de l’autopista que deixarem d’ingressar o una menor aportació dels ingressos de l’Estat, entre d’altres). A tot això s’afegeix també que hem d’assumir majors costos en serveis essencials, com les necessitats de neteja que genera una ciutat cada dia més dinàmica i viva o el manteniment urbà i d’espais municipals, amb noves dotacions com la Ciutat Esportiva, el Centre de Tecnificació o el Convent, espai d’art, entre d’altres, a més d’uns majors costos del personal, que s’han incrementat en 2,4 milions d’euros més de 2017 a 2020 per la millora de les condicions laborals en l’Ajuntament.

Hem demostrat aquests anys que no ens fan por les dificultats, que sabem adaptar-nos a la situació amb responsabilitat. Per això, enguany necessitem anar reduint el nivell de deute, tornar diners als bancs per estalviar interessos i equilibrar els comptes. Tot per a estar en millors condicions els propers anys, perquè queda molt per fer en el futur.

Tenim molts projectes pendents, un projecte clar de ciutat que mira cap al 2030. Una ciutat innovadora, inclusiva, moderna, viva i dinàmica. Predicar amb l’exemple és la millor política, i els comptes que estem preparant per a l’any 2020 seran de reequilibri, millora dels serveis públics essencials i noves oportunitats, tot en benefici del vila-realencs.

Uns pressupostos possibles que, des de la responsabilitat amb el nostre poble, ens ajuden a pal·liar els efectes del passat, a seguir millorant cada dia i ens preparen per a fer front als nous reptes que tenim per davant en els propers anys.

*Alcalde de Vila-real