El treball quasi invisible que suposa llaurar la terra i plantar la llavoreta dona els seus fruits al cap d’un temps. El treball polític de vegades s’assembla molt al treball agrícola, l’esforç de Compromís per posar les necessitats valencianes a l’agenda política de Madrid, per fi, està començant a brotar.

Els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019 ja estan damunt la taula i, per primera vegada en dècades, la inversió al País Valencià s’arrima al pes poblacional de la nostra terra.

Les inversions previstes han augmentat i ens quedem a les portes del pes poblacional. Ni Partit Popular ni PSOE durant dècades que han governat amb majories amples, han recordat que els valencians i valencianes representem un 10,6% de la població de l’Estat espanyol i mereixem un 10,6% de la inversió.

A LES PERSONES que vivim al País Valencià i, especialment, als pobles de Castelló ni falta fa que ens conte ningú que necessitem la totalitat d’eixa inversió. Només ens cal eixir de casa per a saber que ens fan falta les inversions. A estos pressupostos, per fi, apareixen partides per a l’arxiu històric de Castelló, la millora del servei de rodalia i mesures contra la regressió de costes però són inversions quasi simbòliques, ja que les partides assignades són completament insuficients.

Per tant, i com tota faena agrícola, ara que les llavors han brotat és quan toca fer l’esforç més important per a aconseguir arreplegar fruit.

Per això el període d’esmenes serà crucial per a acabar de millorar-los. Falta el desmantellament de la planta Castor de Vinaròs o les ajudes al sector ceràmic per fer-lo més competitiu i sostenible. Però també cal millorar l’agenda social i garantir que se’ns compensen els anys de maltractament que hem patit.

COMPROMÍS estarem en eixe procés elaborant i negociant esmenes, sense oblidar que el nostre manat és representar als valencians i valencianes i que ens cal millorar la vida de les persones que vivim a les comarques de Castelló.

*Diputada al Congrés de Compromís